Biserica din satul Stamate a împlinit 200 de ani

Biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Stamate, comuna Fântânele, a împlinit 200 de ani de existenţă.

Pentru a marca acest frumos eveniment, duminică, 18 septembrie, au fost organizate manifestări religioase şi artistice, la iniţiativa preotului paroh Mihai Leucă, a Consiliului Parohial şi credincioşilor din localitate.

Credincioşii au venit de dimineaţă, în jurul orei 8:00, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii (Tedeum) oficiată de un sobor de şapte preoţi, în frunte cu preotul Mihai Leucă. După slujbă a fost organizată o masă festivă la care au luat parte toţi cei prezenţi, urmând o serie de manifestări artistice pe toloaca din afara bisericii.

“ La iniţiativa preotului paroh Mihai Leucă, Consiliul Parohial împreună cu ortodocşii din satul Stamate au organizat un eveniment în credinţă şi recunoştinţă pentru înaintaşii noştri. S-au împlinit 200 de ani de când a luat fiinţă această frumoasă biserică. Odată cu acest eveniment, au fost organizate diferite manifestări. De dimineaţă, credincioşii au participat la slujba religioasă la care au luat parte un sobor de 7 preoţi, urmată de o masă festivă. Pe toloaca din afara bisericii, acolo unde se desfăşurau nunţile acum 30, 40 de ani, a fost montat un cort unde s-au derulat activităţi culturale, la care au participat echipa de dansuri condusă de Alina Leonte, fanfara din Stamate condusă de Vasile Leontică, precum şi cântăreţii de muzică populară Mirela Aanei, Ionuţ Vieru, Ioana Stamate” a precizat consilierul parohial Sabie Vasile Marian, care deţine şi funcţia de viceprimar al comunei Fântânele.

În semn de preţuire şi mulţumire pentru întreaga activitate desfăşurată în toţi aceşti ani, din anul 1996 şi până în prezent, membrii Consiliului Parohial şi credincioşii ortodocşi din localitatea Stamate au oferit în dar o diplomă de excelenţă preotului paroh Mihai Leucă.

„Încununarea jertfei a mai multor generaţii care, iată, sfânt locaşul acesta în care sărbătorim acest eveniment de 200 de ani de la punerea pietrei de temelie, actul de naştere. Noi suntem cei care împlinim aceste două veacuri de existenţă a bisericii noastre pe care, cu drag, generaţie de generaţie au construit-o, întreţinut-o, împodobit-o, au avut grijă de ea, au luptat pentru apărarea ei. Am avut această bucurie de a lucra şi noi la sfânta biserică a moşilor, strămoşilor, părinţilor şi bunicilor noştri şi pe care mai departe o vom da în dar copiilor, nepoţilor, urmaşilor noştri. Această biserică a fost întemeiată pe data de 22 august 1822, iar în anul 1834 a fost sfinţită de către Mitropolitul Veniamin Costache. Trăim acest frumos jubileu de ani, două veacuri de existenţă a bisericii în care noi ne-am născut într-un Hristos, ne-am spus păcatele, oful şi bucuria. Aici, generaţii de generaţii şi-au luat rămas bun de la cei dragi, dar care s-au alăturat de marea familie în Împărăţia lui Dumnezeu.

Mulţumim din tot sufletul celor care şi-au pus darul lor în acest frumos eveniment, celor care ne-au sprijinit. Eu am fost doar un iniţiator în această lucrare” a transmis preotul paroh Mihai Leucă.

La final, cei prezenţi au luat parte la un program artistic, atmosfera fiind întreţinută de grupul de copii dansatori ai satului Stamate, coordonat de instructorul Alina Leonte. Pentru implicarea în manifestările artistice prilejuite de sărbătorirea a 200 de ani de la înfiinţarea lăcaşului de cult, preotul paroh Mihai Leucă împreună cu Consiliul Parohial au acordat diplome de participare şi de excelenţă cântăreţilor Ionuţ Vieru, Mirela Aanei, Ioana Stamate, formaţiei de dansuri coordonată de instructorul coregraf Alina Leonte şi lui Vasile Leontică.

Au urmat, apoi, cântăreţii de muzică populară Ionuţ Vieru, Mirela Aanei, Ioana Stamate şi fanfara din Stamate, coordonată de trompetistul Vasile Leontică.

IONEL CURCAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: