Fantezie

ARMONIA

Pitagoreicii au lăsat lumii, pe lângă teorii matematice şi legende dintre cele mai ciudate, un mod de a înţelege Universul prin armonii. Numerele corespundeau celor mai înalte valori şi realităţi. Numărul 1 era Principiul, numărul 10 – Universul sau totalitatea, numărul 7 era numărul perfect, … Între numere erau relaţii matematice care puneau în evidenţă legături neştiute între lucruri: dacă 1 era Unitatea, 2 – Multiplul, Lumea începea odată cu 3.

Pentru pitagoreici sunetele de muzică erau în relaţii proporţionale unele cu altele. Muzica era analizată matematic, aşa că un şir de proporţii putea deveni un cântec. Universul însuşi, prin proporţiile sale fundamentale, avea un cântec al său; „sufletul Lumii”, cum numea Platon matematica Universului, putea fi o muzică ascunsă. Muzica Sferelor, a Sferelor pe care se roteau planetele în jurul Pământului, putea fi aflată prin măsurarea proporţiilor dintre distanţele cosmice.

Matematica putea corespunde muzicii Universului şi muzicii Sferelor. De asemenea, armonia lucrurilor consta în proporţii şi completitudine. Dacă era de căutat o lege a Frumuseţii în lumea sensibilă, spuneau medievalii, era armonia, adică proporţionalitatea.

Chiar şi astăzi, când căutăm un adevăr ascuns în Cosmos sau Natură, el este o formulă matematică, are o formă matematică.

Timpul însuşi este o succesiune de tip numeric, spaţiul are regularităţi de tip geometric.

Universul se comportă ca un imens Cosmos armonic; armonii între stele şi între atomi, armonii între spaţiu şi timp, armonii matematice între Unul, Multiplu şi deplinătate…

Nu este matematică. Este Armonie. Matematica este o formă a ei, aşa cum o formă a ei este şi Simetria, aşa cum este Proporţia. Haosul este în infinitul mic, prin infinită diviziune, şi în infinitul mare, prin infinită adăugire, după cum spunea Aristotel. 0 nu este număr. Nu participă la operaţiile matematice, prin împărţire sau înmulţire duce la infinit sau la el însuşi.

Armonia şi Haosul, Numărul şi Infinitul vor face să găsim corespondenţă între constelaţii şi cântece, între ritmul şi rimele unei poezii şi proporţiile unei construcţii. Lucrurile se schimbă după măsuri, devenirea se face după un ritm. În inima Armoniei este Haosul, numerele duc către infinit.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: