În cadrul unei anchete de evaziune fiscală şi tăiere ilegală de arbori

85 de percheziţii la firme şi ocoale silvice din judeţul Suceava

Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pus în aplicare, ieri-dimineaţă, 146 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi judeţele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistriţa-Năsăud (1), Cluj (2), Constanţa (33), Dolj (1), Harghita (1), Iaşi (4), Ialomiţa (1), Ilfov (1), Mureş (1), Neamţ (4), Olt (1), Suceava (85) şi Teleorman (6), la sediile sociale (39) şi la puncte de lucru (57) ale unor firme, dar şi la domiciliile unor persoane fizice (33) bănuite a fi implicate în activitatea infracţională.

De asemenea, urma să fie efectuate percheziţii la sediile unor ocoale silvice (17).

Ni s-a precizat că percheziţiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Totodată, se aveau în vedere 16 controale economice la puncte de lucru – depozite ale unor societăţi comerciale, spre a se pune în aplicare 61 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Două grupări constituite în judeţ ar controla 20 de societăţi comerciale

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în judeţul Suceava, ar controla 20 de societăţi comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” şi „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăţi, din anul 2019 şi până în prezent, ar fi efectuat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidenţierii fiscale parţiale/neevidenţierii tranzacţiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către parteneri comerciali din judeţele Constanţa, Suceava, Cluj, Alba, Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Ilfov şi din municipiul Bucureşti, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziţie lemn/prelucrare buştean/producţie brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacţii evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidenţierea parţială a volumului şi/sau valorii acesteia, sens în care, în conivenţă cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parţial, prin virament bancar, iar diferenţa, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieşit că banii, rezultaţi din infracţiunile de evaziune fiscală, săvârşite prin modalităţile descrise mai sus, ar fi fost introduşi într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deţinute de către alte societăţi comerciale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor.

După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP ROMSILVA, aveau în vedere controale specifice şi inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale în domeniul silvic.

Urma să fie citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, la sediul IPJ Suceava.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Ordine Publică şi Institutul Naţional de Criminalistică, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică, de investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi criminalistică ale inspectoratelor de poliţie judeţene Alba, Bacău, Buzău, Botoşani, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Activităţile de control se desfăşoară împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP ROMSILVA. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” şi al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. (N.B.; Foto: Poliţia Română)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: