554 de ani de la prima atestare documentară a satului Poieni

Atestarea documentară a unei localităţi se referă la prima menţionare scrisă a numelui acelei localităţi într-un document oficial cu valoare istorică. Atestarea numelui are valenţe istorice şi culturale deosebite, impregnând un loc cu mărturii ale trecutului, contribuind la personalizarea unei comunităţi, zidind şi întărind profilul băştinaşilor, oferind generaţiilor viitorului mândria apartenenţei.

Satul Poieni din Udeşti este atestat documentar într-un act emis de Ştefan cel Mare la 24 septembrie 1468, prin care întăreşte boierului Şteful Cernătescu dreptul de stăpânire asupra mai multor proprietăţi, printre care „şi pe Suceava în jos Seliştea unde a fost Petir Tătarul şi Poiana…” (Poiana fiind actualul sat Poieni). Acest document se regăseşte în colecţia „Hrisoave şi cărţi domneşti (1457-1492)” a profesorului Ioan Bogdan.

În anul 2023 se vor împlini 555 de ani de la prima atestare a localităţii. Motivaţi de celebrarea unui asemenea eveniment, sâmbătă, 24 septembrie 2022, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Poieni s-a desfăşurat evenimentul „554 de ani de la prima atestare documentară a satului Poieni”. Evenimentul s-a înscris în activităţile parteneriatului catehetic-educaţional încheiat între Parohia Poieni, reprezentată de preot paroh Rusu Toader, Şcoala Primară „Acad. H. Mihăescu” Udeşti, reprezentată de director prof. Popescu Oana Anda, şi Şcoala Gimnazială Poieni, reprezentată de responsabil structură prof. Călugăreanu Adina şi preot profesor Codină Bogdan Iulian.

Activitatea s-a desfăşurat pe mai multe componente. Pe plan liturgic, s-a săvârşit rânduiala de sfinţire a Tripticului Ctitorilor, Tedeumul cu polihroniu şi slujba de pomenire a ctitorilor, eroilor satului şi preoţilor slujitori adormiţi întru nădejdea vieţii veşnice.

În plan catehetic, prin cuvintele de învăţătură adresate de părintele profesor Codină Bogdan şi părintele paroh Rusu Toader, s-au evidenţiat foloasele unei activităţi de sărbătorire a zilei comunităţii şi a atestării documentare a unei localităţi. În plan cultural, a fost editată şi distribuită broşura „Poieni – Cronologia culturală şi spirituală (24 septembrie 1468-24 septembrie 2022)” ce cuprinde cele mai reprezentative momente din istoria acestei cetăţi udeştene, Poieni.

Planul artistic a fost desăvârşit prin efortul şi dăruirea părintelui profesor Codină Bogdan şi a grupului de elevi de la Şcoala Gimnazială Poieni ce au înălţat inima şi mintea credincioşilor prezenţi în biserică prin cântări ca „Avem o ţară!” sau „Noi suntem români!”. De asemenea, aşa cum se cade la o sărbătoare mare, gospodinele din Poieni au dăruit celor prezenţi dulciuri, prăjituri, colăcei şi alte bunătăţi. Considerăm că prezentul proiect catehetic-educaţional va fi rampa de lansare a unei aniversări plenare, pentru toţi anii care vor urma, consolidând relaţiile interinstituţionale şi interumane din întreaga comunitate.

Mulţumim tuturor acelora care şi-au adus darul credinţei, al inimii, al minţii şi al braţelor pentru realizarea acestei activităţi, rugându-ne ca acestea să le fie răsplătire de Bunul Dumnezeu, cu mila, cu îndurările şi cu iubirea Lui de oameni. Amin! La mulţi ani tuturor locuitorilor din Poieni! (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: