Din casa fraţilor

Ziua Oraşului Cernăuţi va fi sărbătorită conform Legii marţiale

>Se împlinesc 614 ani de ani de la prima atestare documentară a municipiului, menţionată pentru prima dată în hrisovul domnitorului Alexandru cel Bun

 Oraşul de pe Prut, ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun, continuă să rămână un mit în inimile celor care respiră cu versurile lui Eminescu, cu muzica lui Ciprian Porumbescu, celor care-şi amintesc de primarul Traian Popovici, care şi-a periclitat poziţia socială, averea şi chiar familia pentru a salva de la deportare 20.000 de evrei. Or, gloria acestor valoroase personalităţi ale dăinuirii unui neam se află în praful uitării, în timp ce numele lor meritau să fie înveşnicite într-o stradă, care să le poarte numele. Doar că autorităţile oraşului au selectat personalităţi care au avut o contribuţie valoroasă la ctitoria statului ucrainean, excepţie fiind Ion G. Sbiera, folclorist şi istoric literar român, membru fondator (1866) al Academiei Române, profesor de limba şi literatura română la Cernăuţi, una dintre personalităţile proeminente ale culturii româneşti din Bucovina.

Potrivit ordinului primarului Roman Kliciuk, în perioada 8-9 octombrie va avea loc Ziua Oraşului Cernăuţi.

Ziua oraşului va fi sărbătorită anul acesta la Cernăuţi fără evenimente în masă. Printre măsurile planificate se numără evenimente culturale şi educaţionale locale. Viceprimarul de Cernăuţi Iuri Lesiuk a spus acest lucru într-un comentariu pentru Suspilne. Potrivit acestuia, de Ziua Oraşului Cernăuţi vor fi numiţi câştigătorii Premiului Kohanovski şi vor fi desemnaţi cetăţenii de onoare care au fost selectaţi în acest an.

„Nu vor avea loc târguri, food courts şi alte evenimente care ar putea dăuna siguranţei locuitorilor din Cernăuţi. În comitetul de organizare au fost incluşi oameni ai legii, care au subliniat că nu ar trebui să fie adunări în masă, iar noi le susţinem opinia” a spus Lesiuk. („Zorile Bucovinei”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: