Din casa fraţilor

Un tânăr din Crasna îndrăgostit de frumos

La deschiderea Muzeului Etnografic „Ilie Motrescu” de la Crasna, am avut parte de o surpriză plăcută. La finele manifestării, s-a apropiat un tânăr şi mi-a spus că vrea să facă o poză cu mine personal. Nu m-a mirat, de asemenea propuneri am avut parte de mai multe ori în ultimii ani.

– Mă numesc Ilie Motrescu, mi-a spus el.

Aici m-a surprins plăcut. Ne-am făcut poza respectivă. Iar seara mi-a trimis prin Messenger un grupaj de poze cu uzoare naţionale.

– Cos cămăşi naţionale.

Aici m-a surprins  a doua oară, în aceeaşi zi.

Am hotărât să scriu despre acest băiat. I-am pus mai multe întrebări referitoare la viaţa şi îndeletnicirea sa.

 

Cine este Ilie Motrescu din Crasna?

– M-am născut la 30 iulie 2000 în pitoreasca localitate Crasna. În 2006 am păşit pragul şcolii. În clasa a V-a, îmi plăcea foarte mult lecţia de muncă. Învăţam a coase băsmăluţe. Pe urmă am început a coase tablouri pe pânză. În clasele a X-a şi a XI-a am început a coase prima cămaşă.

– Cine te-a învăţat să coşi?

– A coase cămăşi m-a învăţat vecina mea, regretata soră a artistei Maria  Iliuţ, doamna Ileana Gherman-Iliuţ, vestită meşteriţă populară din partea locului. Cu părere de rău, nu mai este printre noi. Dar lucrul mâinilor ei a rămas.

 

Cum ai ajuns la vestita meşteriţă din Crasna?

– Cum vă spuneam, suntem vecini. Am mers, chiar când munceam la prima cămaşă, să-mi dea câteva sfaturi. Ei i-a plăcut cum cos, a văzut că îmi place această îndeletnicire şi uneori mă ruga să iau câte o comandă de-a ei. Adică o ajutam la cusut. I-a plăcut cum fac şi aşa a început prietenia noastră. M-a învăţat regretata mea vecină multe nuanţe în ale cusutului. Am şi o carte despre ea. Era cunoscută până hăt departe de hotarele Crasnei pentru meşteşugul ei. Cred că aţi văzut şi filmul despre ea…

 

– Coşi şi alte lucruri, feţe de masă, perdele, perine…?

– Nu, deocamdată, numai cămăşi. Din 2017 până în prezent am cusut 21 de cămăşi naţionale.

 

– Cine a mai cusut sau s-a ocupat cu lucrul de mână în familia ta?

– Mama a ţesut, bunica coase, o învăţ acum şi pe sora mea mai mică să coase. Deja coasem împreună…

 

– Cum alegi uzorul (modelul – n.red.)? Văd că ai felurite, care din care mai frumoase?…

– Uneori propun eu singur, alteori împreună cu persoana care comandă cămaşa.

 

– Pe ce fel de material coşi şi cu ce coşi?

– Cos pe pânză naturală şi cu bumbac.

 

– Cât  timp îţi ia cusutul unei cămăşi?

– Dacă e un uzor mai simplu, mă isprăvesc timp de o lună; dacă e mai complicat, stau şi două şi trei luni.

 

– De unde ai comenzi?

– De la rude, săteni, vin oameni şi din alte sate. Am cusut şi pentru artişti…

 

O cămaşă trebuie să fie nu numai cusută, dar şi prinse stanii, încheiată, să aibă formă de cămaşă. Cum te descurci aici?

– Eu iau măsura, tai pânza, le cos, după aceea le dau la o femeie care le încheie, le spală, le calcă, pentru ca clientul să primească cămaşa frumos aranjată, s-o poată îmbrăca chiar a doua zi…

 

– La ce preţ e acum o cămaşă, când totul e aşa de scump?

– Între 150 şi 400 euro.

 

– Cum te simţi când vezi pe cineva îmbrăcat cu o cămaşă cusută de tine?

– Mă bucur sincer. Văd rezultatul muncii mele.

 

– Dar cum se uită membrii familiei, prietenii, cunoscuţii la îndeletnicirea ta? Totuşi nu sunt prea mulţă băieţi care se ocupă de cusutul cămăşilor…

– Bine, acceptă toţi ceea ce fac.

 

– Ilie, la vârsta ta trebuie să mai ai timp şi pentru alte lucruri: serviciu, lucrul în gospodărie, excursii, telefon, discuţii cu prietenii etc…

– Lucrez la bar, la magazin. Găsesc timp pentru excursii, mă întâlnesc cu prietenii, discut la telefon. Mă stărui să găsesc timp pentru toate…

 

– Acum, spune-mi te rog cum te simţi purtând numele de Ilie Motrescu? Se pare că eşti unicul din toată Crasna care porţi acest nume…

– Mă simt mândru că port numele marelui poet. Deşi nu suntem rude, am o stimă şi un respect deosebit pentru familia sa. Îndeosebi am avut relaţii bune cu regretata lui soră, doamna Maria Motrescu-Popescu.

 

– Ai vreo carte  de-a poetului în biblioteca ta?

– Le am pe toate. Am citit poeziile lui. Mi le-a făcut cadou chiar regretata lui soră. Mi-a dăruit chiar şi două cărţi de-ale dumneavoastră despre Ilie Motrescu.

 

– Mă bucur. Pe viitor am să-ţi fac cadou  şi alte cărţi de ale mele. Am să ţi-o dărui şi cea despre Maria Iliuţ…

Ilie, îţi mulţumesc pentru acest prim interviu cu tine. Îmi pare bine că ne-am cunoscut şi sper să te văd ori de câte ori vom reveni la Crasna, la comemorările legate de numele poetului şi a familiei sale.

– Şi eu vă mulţumesc şi mă bucur că v-a făcut plăcere că am făcut cunoştinţă.

 

– Succese, pace, sănătate, spor la munca pe care o faci şi numai bine!

– Mulţumesc. Şi dumneavoastră la fel.

ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI