Cine s-a îngrăşat în pandemie?

S-au îngrăşat cei ce au lucrat de acasă la fel cum se îngraşă toţi cei ce lucrează „din fund“, vorba lui nea Vasile, buncheristul. Nu s-au îngrăşat agricultorii, crescătorii de animale şi cei ce şi-au continuat lucrul în ateliere, fabrici şi uzine. Nici medicii, paramedicii, angajaţii spitalelor, poliţiştii, lucrătorii de la salubritate… aflaţi zi şi noapte la datorie. Toţi merită recunoştinţa noastră. Lor li s-au adăugat posesorii de câini care trebuie plimbaţi de cel puţin două ori pe zi şi cei care, fie iarnă, fie vară, fie soare, fie vânt au ieşit la alergat, la sport, la schi. Dar nu de graşi va fi vorba mai departe, ci de formaţiunile politice care n-au putut face adunări, mitinguri, proteste, compensând evenimentele de acest tip prin apariţii televizate sau prin alte abordări mediatice: reţele sociale, site-urile online ale ziarelor. Favorizate au fost partidele din arcul guvernamental cu reprezentanţi în posturi-cheie, fiindcă, vrei nu vrei, aveau de explicat, de anunţat, de comentat la TV diverse acte ale guvernării.

Dacă la început eram convins că necazul COVID-19 va produce cine ştie ce răsturnări catastrofale în relaţia partidelor cu bazinele lor electorale, acum este evident că m-am înşelat şi încerc nişte explicaţii, nicidecum scuze. Nici în alte ţări nu s-au produs schimbări spectaculoase, semn că societăţile s-au aşezat, s-au maturizat, iar opţiunile politice nu s-au modificat semnificativ.

Şi nici nu aveau motive temeinice: partidele antisistem, extremiste au punctat în prima fază a pandemiei, reuşind să crească în sondaje şi să se erijeze în apărători ai antivacciniştilor, ai conspiraţioniştilor, dar cu timpul adevărul a reuşit să triumfe: vaccinul anti-COVID a salvat milioane de europeni, iar cei ce s-au protejat prin izolare şi cu masca au scăpat cu bine, continuându-şi la fel ca înainte activitatea. Antivaxerii şi conspiraţioniştii au tras-o pe propria cocoaşă, foarte mulţi mutându-se în câmpi cu verdeaţă ori rămânând cu sechele pentru toată viaţa. Măcar de s-ar învăţa minte.

La alegerile din 2020 rezultatele arătau astfel: PSD – 28,9, PNL – 25,19, USR – 15,37, AUR – 9,09, UDMR – 5,74, iar acum la aproape doi ani singura schimbare notabilă este urcarea AUR pe al treilea loc şi căderea USR pe al patrulea. Cifrele din sondaje, însă, variază avantajând manipulator PSD, ca de fiecare dată, şi AUR în marja a 5 procente. Partidele mai mici zac tot în irelevanţă, chiar dacă se agită de mama focului în spaţiul mediatic.

Primele două formaţiuni componente alături de UDMR ale coaliţiei de guvernământ beneficiază de aceeaşi majoritate parlamentară ultrasuficientă, asigurând legitimitate maximă guvernării la vreme de criză, iar posibilitatea de a o sparge nici măcar nu poate fi luată în discuţie. Motivele sunt evidenţiate zi de zi: după ce s-a compromis iremediabil prin atacuri nedemne şi prin moţiunea de cenzură împotriva colegilor de guvernare, USR pierde continuu procente, parlamentari şi consilieri în favoarea noii grupări a lui Dacian Cioloş, REPER, iar asocierea la o guvernare viitoare este în afara oricărei ipoteze. Deocamdată.

O evoluţie sinuoasă a avut-o şi o are formaţiunea devenită extremistă după alegeri, AUR, creditată înainte de scrutin cu peste 15%, dar reuşind abia 9%, ceea ce m-a făcut circumspect încă de atunci că sunt manipulate mizerabil cifrele lor în mass-media. Scopurile sunt ticăloase: fie adormirea vigilenţei activiştilor aurişti, fie plasarea găinii moarte în curtea primelor două formaţiuni, pentru a le speria şi a le determina să mărească pasul.

Pe vremea Şoşoacăi, în plină pandemie, când echipe de zurbagii aurişti urlau pe sub geamurile spitalelor, iar „voievoada“ îi trăgea la răspundere pe medici, acuzându-i că omoară oameni cu masca de oxigen, ceea ce ar trebui trecut în enciclopedia ticăloşiei umane, AUR trecuse(?) de 20%, ameninţând locul primelor două partide, PSD şi PNL. După nunta urmaşului lui Zelea-Codreanu, auriştii au căzut iarăşi sub 10-12%, dacă facem media sondajelor publice.

Ceea ce înseamnă că bătălia politică va bate pasul pe loc, pescuitorii în ape tulburi aşteptând cu înfrigurare apariţia unei lebede negre. Care îşi vede de ale ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI