Suceava

Cenaclul transfrontalier „Maşina cu poeţi” a poposit în sudul Bucovinei

O nouă întâlnire de suflet a Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” s-a consumat la Suceava duminică, 25 septembrie a.c., găzduită fiind de Liga Pensionarilor din România – filiala Suceava, prin preşedinta filialei, Doeniţa Stroe, alături de Constantin Alecsa şi Oltea Grudniţcki, care le-au adresat celor prezenţi un cuvânt de bun-venit. De la Cernăuţi oaspeţii l-au avut ca moderator pe Nicolae Şapcă, iar cei din sudul Bucovinei pe Constantin Horbovanu. In memoria celui care a fost acad. Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi – fondator al „transfrontalierului”, ală-turi de lect. univ. dr. Gina Puică de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava – în prezidiu, la loc de cinste, va fi lăsat permanent un scaun gol, unde obişnuia să ia loc marele dispărut.

Manifestarea a debutat cu „Minutul de istorie” susţinut de această dată de col. (r.) Ioan Abutnăriţei de la Vatra Dornei, apoi scriitorul Cezar Straton a prezentat patru cărţi: „A treisprezecea oră – Scurtă istorie a războaielor ruso-otomane” (de Sebastian Cătănoiu), „Pe Nistru, spre izvoare” (Alecu Reniţă), „Plai de Berchişeşti” (crestomaţia de texte literare a cenaclului transfrontalier) şi lucrarea sa proprie „Cernăuţi, acum un veac”.

Fiind o manifestare de creaţie literară şi artistică, cei prezenţi, în număr destul de mare, din nordul şi sudul Bucovinei „trunchiate”, au prezentat momente de poezie, proză şi muzică.

Prof. Paraschiva Abutnăriţei de la Vatra Dornei a citit din creaţiile proprii la secţiunile proză şi poezie, iar Luminiţa Ţaran, poezie. Neculai Marcel Flocea a prezentat revista de cultură „Însemnări bucovinene”, care apare sub egida Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, şi câteva poeme proprii, George Mahalu şi Călin Dănilă  – proză, Doru Mateiciuc, Valerian Bedrule, Monica Buhac, Lenuţa Rusu, Constantin Bulboacă, Alexandru Cojocariu, Vlad Sibechi, Mihai Sultana Vicol, Adela Şulea – poezie. La secţiunea poezie, Mihaela Pânzariu a recitat, în traducere proprie, versuri dintr-un poet francez. George Sauciuc, secretarul Clubului de Iniţiativă Literară (CIL) a primit, de la Cernăuţi, o carte a sa tradusă din română în ucraineană.

De la Cernăuţi şi-au prezentat creaţiile Nicolae Şapcă, Gheorghe Ungurean, Gheorghe Bodnariuc şi Maria Toacă. Nicolae Şapcă i-a informat pe cei prezenţi despre pulsul vieţii din regiunea Cernăuţi, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Momentele muzicale au fost suţinute de cantautoarea Mihaela Popescu (folk), iar de la Cernăuţi, de Carolina Jitaru.

Momentul umoristic a fost ţinut de Constantin Horbovanu moderatorul manifestării.

Au mai fost prezente, dar fără intervenţii, lect. univ. dr. Gina Puică şi Violeta Ţăran, edilul-şef al comunei Berchişeşti.

Următoarea ediţie a Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” va avea loc la Cernăuţi, la sfârşitul lunii octombrie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI