FMI a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%

FMI a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%, ceea ce înseamnă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene, afirmă ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

„Astăzi (luni – n.r.) Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%. ce înseamnă asta pentru noi? Pe scurt: o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.

Ministrul de Finanţe explică pe larg consecinţele anunţului FMI.

„Pus pe larg, în context, avem: 1. Ultima prognoză a celor de la FMI, datează din primăvară (aprilie 2022) şi era de 2,2%. Ce s-a întâmplat din primăvară şi până acum? Economiştii Fondului Monetar Internaţional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situaţia externă şi au concluzionat că variaţia PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult faţă de cum arăta economia în primăvară. 2. Europa se află într-o situaţie complicată. Crizele suprapuse, energetică, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare. Să poţi performa economic în astfel de circumstanţe e un efort extraordinar. Să spună asta alţii, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanţe, membru în coaliţia de guvernământ, e cu atât mai însemnat. 3. Calea e bună, drumul e lung. Datele de la INS pe S1 (5,8% creştere economică), datele de la FMI, împreună cu alte semnale din piaţa locală şi internaţională ne arată că impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro. Dar nu e suficient. Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalităţile salariale, de crescut competitivitatea şi revigorat exporturile, de contracarat creşterea inflaţiei, şi multe altele. 4. Şi cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim şi să acţionăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile. Suntem un întreg. Noi, toţi. De la indivizi la comunităţi locale, regionale şi până la nivel naţional. Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea ţării, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contribuţia noastră, a tuturor”, încheie Câciu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: