In memoriam

Profesor doctor Rodica Alexandru

(n. 10.09.1933, Călineşti Cuparencu, judeţul Suceava – d. 21.09.2022, Suceava)

Director al Liceului „Ştefan cel Mare” Suceava (1967-1978, 1982-1986)

Cetăţean de Onoare al Municipiului Suceava

 

Doamnei „reper” ce, iată, ne-a plecat la Domnul, această însoţire de sunete care o să ajungă până la aura ce i se desprinde de trup… şi va urca odată cu ea.

E ziua păcii azi şi parcă Pacea lumii a luat un membru activ al său să-l pună stâlp lângă milioanele de făcători ai păcii, printre milioane de rugători pentru armonie şi senin, pentru mare înţelepciune şi frăţietate.

O lume a echilibrului, a armoniei s-a clădit cu fiinţe ca doamna Alexandru. O lume cu valori ce stucturează caractere înalt civice, încet, dar sigur, temeinic… Modelul, se ştie, este esenţial în formarea noastră ca oameni adevăraţi şi lucrează pentru orice şubrezenie de om…

PE DOAMNA NOASTRĂ o poartă adânc în conştiinţă multe promoţii de elevi, tocmai de aceea.

Unei sonorităţi vocale nativ autoritare (inconfundabila şi unica voce pe care o aud şi acum, după peste 50 de ani) i s-a asociat perfect o blândeţe a faptelor venită din înţelepciuni rafinate. Şi asta nu uită copilul… din noi…

A fost, apoi, evident, în oferta pedagogiei, ARTA. Arta de a asocia fericit forţa fundamentelor pedagogiei clasice cu o viziune, cu o deschidere spre ce urma să definească perfect constructiv personalitatea viitorului. A lucrat, aşadar, inspirat, cu viziune şi a realizat fericit melanjul dintre tradiţie şi inovaţie, între ce a fost şi ceea ce urma să fie.

Să-i recunoaştem acest merit de a fi filtrat perfect, la timp şi curajos, ceea ce putea aduce o schimbare de bun augur, păstrând apoi ceea ce statornicise bine în conştiinţe – pedagogia românească dintotdeauna.

Dumnezeu, cert, a secondat misiunea doamnei Alexandru. Şi, astfel, a putut traversa cu multe promoţii, atât de elegant, epoci delicate ideologic, fără să facă vreun compromis… Ceea ce a însemnat, ca model, enorm în conştiinţa elevilor. Ei au văzut model de conduită, pedagogie pură, cum se lucrează vizionar – în vremuri, peste vremuri – inteligent, elegant, rafinat, înţelept, cert şi empatic.

A condus, aşadar, cum se putea mai eficient societal, actul formativ a multor personalităţi pentru generaţii. Şi s-a vădit nu doar că a fost bine, ci şi extrem de prolific în înmulţirea talanţilor la fiecare şcolar infuzat de diversitatea muncii pedagogice înainte de toate… Mijloacele erau inovative, dar pur sufleteşti, căci vremurile nu ofereau atâtea oportunităţi ca astăzi. Dar atunci când ai har, se vede aici. Lucrezi mult mai adecvat la sensul devenirii umane. Doamna noastră Alexandru lasă, astfel, în urma sa „promoţii îmbunătăţite”, aşa cum trebuia.

Amintirea domniei sale nu va fi comună şi laudatio nu este conjunctural.

Domnia sa este în conştiinţa noastră şi stă apoi ca mărturie caracterul ce defineşte promoţiile oblăduite.

Pleacă AZI ca o stea printre stele. Fizic dispare, dar rămâne într-o eternitate a spiritelor, în banca de valori ale universului pedagogiei… ACOLO SUS DE TOT…

La trecutu-i ATÂT DE PREZENT se adaugă un mare buchet de lauri.

Nu o vom plânge, ci se cade să binecuvântăm venirea domniei-sale printre noi şi vom spune de aceea:

Înmulţeşte, Doamne, numărul celor care, precum doamna noastră directoare Rodica Alexandru a onorat misia pe pământul educaţiei!

Odihnă activă în cer MĂRIA TA, DOAMNA NOASTRĂ ALEXANDRU!

 

DOINA FLOREA, sociolog,

absolventă a Liceului „Ştefan cel Mare” Suceava,

promoţia 1969

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: