Pestă porcină africană la un mistreţ descoperit mort pe Mestecăniş

> „Încă o dată se confirmă că boala există în mediul silvatic şi că oricând o putem duce în gospodării” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava > Culegătorii de ciuperci sunt avertizaţi să nu dea porcilor domestici resturile rămase după sortarea şi curăţarea acestora, deoarece riscul de transmitere a virusului este mare

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a declarat focar de pestă porcină la mistreţ pe Fondul de vânătoare nr. 20 „Valea Putnei” aparţinând Ocolului Silvic Pojorâta.

„Aproape de şosea, lângă Mestecăniş, a fost identificat un mistreţ mort. Au fost recoltate probe, s-au dus în laborator, iar analizele au confirmat diagnosticul de pestă porcină africană” informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA.

Potrivit dr. Voloşeniuc, imediat a fost convocat comitetul local de combatere a bolilor, prima măsură luată fiind cea de catagrafiere a mistreţilor de fondurile de vânătoare Botuş, Măgura, Rarău, Scoruşu, Orata, Bistriţa, Muncel şi Coşna. DSVSA a dispus, printre multe altele, vânarea integrală a mistreţilor pe o distanţă de 3 km în jurul zonei infectate, pe o rază de încă 7 km vânătoarea făcându-se „la minim”.

Probele recoltate de pe animalele vânate sunt transportate în condiţii speciale, cadavrele celor bolnave fiind îngropate la faţa locului, astfel încât să fie împiedicată „diseminarea” accidentală a virusului.

În judeţul Suceava, de un an şi două luni nu s-au mai înregistrat cazuri de pestă porcină în mediul silvatic, DSVSA monitorizând, totuşi, 6 focare apărute anterior la mistreţ. Important de precizat este că acestea pot fi declarate stinse după o perioadă de 24 de luni de la apariţia ultimului caz, sub supraveghere fiind focarele din Dolhasca (2), Pătrăuţi (2) şi câte unu în Poieni-Solca şi în Vatra Dornei.

„Am crezut că am intrat pe o pantă descendentă, întrucât, de un an şi două luni, nu am mai avut niciun focar la mistreţ. Însă încă o dată se confirmă că boala există în mediul silvatic şi că oricând o putem duce în gospodării. Omul este principalul vehicul al virusului, dar şi câinii sălbăticiţi, la care, de altfel, au fost desfăşurate măsuri de combatere” a declarat şeful DSVSA, remarcând că apariţia noului caz se suprapune cu sezoanele de culegere a ciupercilor, exploatării forestiere pentru perioada de iarnă, dar şi cu cel de vânătoare la cerbi.

În aceste condiţii, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc face apel la persoanele care merg „în pădurea din zonă” să-şi schimbe hainele şi încălţările când se întorc în gospodărie şi intră în adăpostul animalelor. De asemenea, culegătorii de ciuperci sunt avertizaţi să nu dea porcilor domestici resturile rezultate după sortarea şi curăţarea acestora, deoarece riscul de transmitere a virusului este mare. În zonă este interzisă organizarea de târguri de animale, de expoziţii şi de oricare alte evenimente care implică circulaţia animalelor, în special a porcinelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: