Gheorghe Flutur anunţă proiectul Poiana Bucovinei în zona Rarău, pe model Poiana Braşov

> Va trebui să ne axăm pe infrastructură, pe organizare integrată şi să organizăm foarte-foarte multe evenimente ca să-i atragem pe oameni

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, la Conferinţa „Descoperă Nord Est” din cadrul Galei Turismului din Regiunea Nord-Est, care se desfăşoară la Gura Humorului, mai multe proiecte pe care le are în vedere în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului în judeţul nostru.

El le-a spus participanţilor că îşi doreşte ca acţiunea de la Gura Humorului să fie cu folos, spre a fi discutate problemele reale ale turismului.

„Şi turismul trece printr-o perioadă grea: pandemia, războiul de la graniţă. Trebuie să găsim soluţii, iar oficialii de la Bucureşti să preia problemele şi să găsim soluţii în nişte zone în care turismul a devenit o ramură extrem de importantă a economiei. Dacă nu ştim să o folosim cum trebuie trec banii europeni pe lângă noi, trec oportunităţile pe lângă noi” a spus Flutur.

El a arătat că Suceava este judeţul cu cele mai multe staţiuni turistice declarate, 20, dintre care patru sunt staţiuni turistice de interes naţional, iar celelalte de interes local, şi a subliniat că trebuie înfiinţare cât mai repede organizaţiile de management al destinaţiei (OMD).

„Trebuie să grăbim înfiinţarea acestor OMD-uri. Noi, CJ Suceava, încă din 2019 ne-am asociat cu cele trei staţiuni de interes naţional, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, şi am aşteptat această lege. Avem ordinul de ministru care clarifică normele metodologice de aplicare. Am început cartografierea staţiunilor şi consultarea actorilor din turism” a spus Flutur.

El le-a mai spus participanţilor că dacă Bucovina a avut un noroc şi a ieşit în faţă a fost şi datorită parteneriatului cu Biserica, cu monumentele UNESCO.

„Aceste monumente UNESCO sunt ca un magnet care atrag turişti, dar şi pensiuni turistice. Unde s-au construit pensiuni? În jurul Voroneţului, Moldoviţa, Suceviţa, practic astea sunt magnetul care au atras investitori” a declarat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a subliniat că se impune cât mai repede să fie înfiinţate organizaţiile de managemet al destinaţiei (OMD) şi să fie aplicate şi în România modalităţi prin care turiştii să stea mai mult de două nopţi, aşa cum se întâmplă în Austria sau Elveţia, iar că una dintre măsuri este diversificarea formelor de turism.

El a mai vorbit şi despre un parteneriat pragmatic al administraţiilor publice cu antreprenorii din turism.

„Avem în Suceava, în inima Bucovinei, Muntele Rarău. Administraţia judeţeană a investit în infrastructura de drumuri, 34 km de drumuri, ca să urci pe Muntele Rarău din trei direcţii, din zona Pojorâta, de pe Valea Bistriţei, iar recent drumul pe Izvorul Alb. Acum avem un PUZ şi întreb primarii din cele patru localităţi: ce vreţi să faceţi? Proiectul pe care îl vom lansa este Poiana Bucovinei, model Poiana Braşov. Asta va trebui să facem. Noi trebuie să mutăm şi să gândim paşii următori. De ce fac drumuri, de ce autostrada A 8 şi sper să vină, la Coada Lacului să fie la 50 de kilometri de platoul Munţilor Rarău, sau Autostrada Nordului sau Autostrada A 7? Trebuie să dăm o dezvoltare turismului” a spus Flutur.

El a mai arătat că poate cel mai important proiect este „Bucovina – pol de dezvoltare turistică”, unde se vorbeşte de turismul integrat şi că se doreşte implementarea acestei forme de turism cu tichet de vacanţă sau de concendiu şi introducerea unui tren turistic pe ruta Suceava – Vatra Dornei.

„Să ştiţi că paşi am făcut deja. Trenul Zăpezii, trenul pentru Sărbătorile din Bucovina în timpul verii, fie de la Iaşi, fie de la Cluj. Sunt câteva dintre proiectele mari şi curajoase pe care noi le gândim” a mai declarat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a spus că pentru realizarea acestor obiective identifică fiecare oportunitate de finanţare europeană.

„Avem peste 19.000 de locuri de cazare, iar Suceava este a treia destinaţie turistică ca număr de locuri de cazare. Trebuie să am infrastructură, trebuie să am organizare integrată, evenimente foarte-foarte multe ca să-i atragi pe oameni” a mai declarat preşedintele Flutur.

El a spus că numărul mare de evenimente organizate în judeţ a determinat atractivitate şi că anul acesta numărul de turişti va atinge jumătate de milion.

„Înseamnă că lumea vine spre pensiunile mici, spre zonele liniştite, spre evenimente atractive. Dacă alte zone din ţară au probleme cu numărul de turişti, la noi în Bucovina turiştii vin pentru această particularitate, turismul cultural, turismul religios, gastronomia de sezon, minorităţile care au venit lângă noi şi dau o paletă fantastică în ceea ce priveşte gastronomia” a arătat Flutur.

El a mai spus că va trebui să se implice şi alte structuri în turism, cum ar fi Direcţia Silvică Suceava cu cabanele de vânătoare şi hergheliile din judeţ, sau SALROM, cu Salina Cacica. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI