Burse de 14 milioane de lei pentru elevii din învăţământul preuniversitar sucevean

> Bursa performanţă este 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, iar bursa de ajutor social – 200 de lei

Primăria Municipiului Suceava a primit un supliment de 2,87 de milioane de lei pentru plata burselor şcolare din învăţământul preuniversitar.

Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care spune că, în vederea acoperirii tuturor categoriilor de burse pentru întreg anul, necesarul este de 13,84 de milioane de lei, o situaţie în acest sens fiind cerută de Ministerul Educaţiei, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Situaţia este cerută de la Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar, suma solicitată trebuind să ajungă până la sfârşitul anului şcolar. Noi lucrăm cu materialul clientului. Nu ştim dacă vom mai primi sau nu fonduri necesare pentru trimestrul al IV-lea” a precizat şeful municipalităţii.

Edilul-şef precizează că, începând din acest an, bursele sunt acordate de la bugetul de stat, în baza criteriilor stabilite de Ministerul Educaţiei.

Până la data operării modificărilor legale, bursele erau asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile din învăţământul preuniversitar de stat.

Potrivit noilor reglementări, bursa de performanţă este 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, bursa de ajutor social având valoarea 200 de lei.

De menţionat este că, anterior, bursa de performanţă era 150 de lei pe lună, bursa de merit – 120 de lei, bursa de studiu – 100 de lei, iar bursa socială tot de 100 de lei.

„Au apărut modificări ale criteriilor de acordare, burse sociale putând lua doar elevii din localităţile de domiciliu. De asemenea, bursele de performanţă se acordă şi pentru elevii din învăţământul privat. Nu în cele din urmă, bursele sociale pot fi cumulate cu cele de performanţă, cu cele de merit şi de studiu” arată Ion Lungu.

De bursa de performanţă beneficiază elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursa de merit se acordă elevilor cu rezultate bune obţinute la acelaşi gen de activităţi, însă organizate la nivel judeţean. Bursa de studiu este destinată elevilor din familii cu venituri mici, iar de bursa de ajutor social se bucură elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate, precum orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în altă localitate sau elevi cu situaţii materiale grele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: