Deputatul Ioan Balan, întrebare către ministrul Muncii:

Ce trebuie să facă pensionarii pentru a-şi primi drepturile în urma digitalizării dosarelor de pensie?

> Parlamentarul vrea să afle şi câte dosare de pensii din judeţul Suceava au fost transcrise în sistem informatizat

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, precizări legate de procesul de transcriere în sistem informatizat a dosarelor de pensie, dorind să afle şi care sunt demersurile pe care trebuie să le facă pensionarii dacă în urma acestui proces se fac erori sau dacă se constată că pot beneficia de o pensie mai mare.

„Deşi ţara noastră excelează în ceea ce priveşte numărul de tineri specialişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, acest lucru nu s-a reflectat şi în ritmul de digitalizare şi informatizare a serviciilor şi instituţiilor publice din România” a arătat deputatul liberal.

Ioan Balan a menţionat că, în urmă cu mai mult de un an, Guvernul a demarat un amplu proces de digitalizare a tuturor dosarelor de pensii aflate la nivelul caselor teritoriale de pensii. „Chiar dacă România a traversat şi traversează o perioadă dificilă din perspectiva constrângerilor bugetare, Guvernul a asigurat suplimentarea schemei de personal la nivelul caselor de pensii şi necesarul logistic pentru realizarea acestui proces” a precizat parlamentarul sucevean.

El a arătat că la finalul anului trecut erau digitalizate peste 1,4 milioane de dosare la nivel naţional şi că procesul ar trebui finalizat până în primăvara anului viitor, motiv pentru care cere ministrului să spună câte dosare din sistemul de pensii de asigurări sociale de stat au fost transcrise în sistem informatizat până la data de 1 septembrie 2022 la nivel naţional şi câte la nivelul judeţului Suceava.

Totodată, Ioan Balan îi solicită ministrului să spună şi când anticipează că va fi finalizat acest proces la nivel naţional în scopul realizării evaluărilor necesare implementării noii legi a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem.

Mai mult, el solicită ministrului să prezinte demersurile pe care trebuie să le întreprindă pensionarii pentru a-şi căpăta drepturile conferite de lege în situaţia în care, după finalizarea digitalizării dosarelor, ei dobândesc noi documente/adeverinţe care atestă o contributivitate superioară sau constantă erori în procesul de digitalizare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: