Fălticeni

Un eveniment care se dezvoltă de la an la an

În salonul de festivităţi al pensiunii Iristar s-a desfăşurat recent prezentarea proiectului de promovare a municipiului Fălticeni „Împreună susţinem promovarea – Fălticeni, Mon Amour” şi o prezentare a eforturilor umanitare pentru a ajuta greu încercatul popor ucrainean. Alături de gazde, Rotary Fălticeni, şi de membrii acestui club, au participat delegaţii ale cluburilor Rotary din alte localităţi, personalităţi ale ştiinţei, culturii şi medicinei din diferite centre universitare din ţară, membrii Rotary Club Cernăuţi, Rotary Geneve Internaţional şi Rotary Soroca.

Prezent la eveniment, primarul Cătălin Coman a salutat invitaţii din Republica Moldova şi Elveţia, iar pentru invitaţii din Ucraina a avut „un cuvânt de linişte sufletească şi de căldură”, referindu-se la momentele extrem de dificile prin care trec.

„Acest eveniment s-a dezvoltat foarte mult comparativ cu anul trecut, când eram mult mai puţini, şi asta înseamnă că suntem mult mai puternici şi mai implicaţi. Vreau să vă felicit în cel mai sincer mod pentru tot ceea ce înseamnă Rotary Fălticeni, pentru activitatea extrem de densă şi eficentă. Orice activitate are parte la început de mult entuziasm, apoi încet, încet, se pierde… Din fericire, nu este cazul şi aici, pentru că tot ceea ce înseamnă activităţile şi acţiunile Rotary Fălticeni sunt pe un trend ascendent, acesta fiind doar unul din proiectele de suflet ale Primăriei Fălticeni realizat împreună cu Rotary”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Activităţile pentru copii, printre priorităţi

Prof. univ. dr. general Marius Crăciun, cel care a condus timp de 8 ani Forţele pentru Operaţiuni Speciale din Armata Românei şi primul ofiţer de stat major care s-a specializat într-un centru de studii militare din Statele Unite, a apreciat munca depusă de rotarienii fălticeneni peste hotare.

„Impactul muncii pe care o faceţi este extraordinar şi vedem ce aţi făcut la Soroca, la Cernăuţi şi vedem şi implicarea colegilor din Elveţia. Toate acestea sunt extrem de lăudabile şi foarte puţin cunoscute. Pentru viitor trebuie să faceţi mai mult să vă cunoască lumea şi să vă cunoască munca.

Cea mai mare realizare este implicarea în viaţa copiilor din comunitate. În ziua de astăzi – peste tot în lume şi cu siguranţă şi în Fălticeni – avem o criză cu copiii noştri din cauze obiective şi subiective. Copiii noştri – vorbesc ca bunic cu doi nepoţi – petrec foarte mult timp în faţa calculatorului sau a telefonului, au o problemă de socializare şi probleme de existenţă şi rezilienţă. Aşa că vă recomand, ca un om care a trecut prin experienţe mai dure prin viaţă, să organizaţi activităţi pentru copii, scoateţi-i în tabere, organizaţi-le concursuri de orientare, luaţi-le telefoanele şi puneţi-i să vorbească între ei. Copiii noştri sunt şansa acestei ţări” a fost recomandarea generalului Marius Crăciun.

Oameni cu „un suflet imens” din Elveţia s-au mobilizat să ajute Ucraina

Întâlnirea a avut şi o componentă dedicată colaborării pentru a ajuta Ucraina, care a început cu un moment de reculegere pentru soldaţii morţi pe front şi pentru ucrainenii îngropaţi în gropile comune de la Izium, Mariupol şi Bucea.

De la începerea războiului din Ucraina, Clubul Rotary Fălticeni s-a implicat atât local, prin asigurarea cazării şi a alimentelor necesare persoanelor refugiate, prin organizarea de activităţi pentru copii, strângerea de donaţii, cât şi prin colaborări internaţionale, numeroase ajutoare ajungând peste graniţe pentru ucrainenii aflaţi în suferinţă.

„La Clubul Rotary Geneva Internaţional din Elveţia am găsit colegi cu un suflet imens, care au dorit să îşi arate sprijinul pentru nevoile pricinuite de războiul care se desfăşoară la graniţa cu România. În urma unui simplu e-mail s-a creat o prietenie adevărată şi împreună am putut oferi colegilor din Clubul Rotary Cernăuţi ajutorul de care aveau nevoie” a spus Dragoş Dulgheriu, purtătorul de cuvânt al Rotary Fălticeni.

Împreună cu Thomas, reprezentantul clubului elveţian, Bogdan Irimia a amintit de prima întâlnire cu elveţienii, când au venit inclusiv cu motorină, pentru că nu ştiau dacă în urbea de pe Şomuz vor găsi combustibil pentru maşină, şi bancomate. După această întâlnire lucrurile s-au schimbat, colaborarea cu rotaryenii elveţieni fiind foarte bună în ajutorarea ucrainenilor.

„Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie, iar pe 5 martie am trimis deja primul nostru convoi cu ajutoare spre Cernăuţi. Acest lucru a fost posibil doar pentru că am găsit cel mai grozav club Rotary, cel din Fălticeni, şi am găsit oamenii de care aveam nevoie să distribuie ajutoarele în zonele de conflict la Clubul Rotary din Cernăuţi.

Fără Bogdan şi preşedinta clubului nostru nu s-ar fi întâmplat nimic pentru că am scris emailuri către mai multe cluburi şi singurul care a răspuns a fost cel din Fălticeni” a precizat Thomas, reprezentantul clubului elveţian.

Ajutoarele trimise de elveţieni şi fălticeneni au ajuns în zonele de conflict militar din Ucraina

     Cei doi reprezentanţi ai Clubului Rotary din Cernăuţi şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi la Fălticeni şi pentru posibilitatea de a mulţumi pentru tot ceea ce au făcut prietenii din Elveţia şi România pentru poporul ucrainean.

„Thomas a vorbit despre primul tir care a ajuns pe 5 martie la noi în Cernăuţi trimis de Rotary Club Geneva şi Fălticeni. Începuse războiul, eram cu toţii panicaţi, aveam frică, nu ştiam ce să facem, cum să reacţionăm, unde să mergem. Ştiam că suntem beneficiarii acelor ajutoare şi că trebuie să ajutăm lumea, dar când am văzut primul tir nu ştiam cum îl vom trimite la Kiev, la Nikolaev sau la Harkov şi unde mai era nevoie. Dacă a reuşit Geneva să strângă bani, a reuşit Fălticeniul să cumpere toate produsele de care aveam nevoie, să facă paleţii, să-i încarce în tir, să meargă la vamă şi să ajungă la noi, un efort imens, atunci trebuie să ne reuşim şi noi. Am umblat pe fiecare străduţă din Cernăuţi să căutăm voluntari care să meargă în părţile grav afectate de război, pentru că am dorit ca ajutorul trimis să ajungă la persoanele care au nevoie, care poate nu aveau o sticluţă de apă sau o pungă de mălai. Vă mulţumim, nu avem cuvinte şi nu cred că există expresii cu care să ne exprimăm mulţumirile noastre. Cu sprijinul primit din Elveţia, din România şi din multe alte ţări am ajutat sute de mii de oameni, iar datorită susţinerii dumneavoastră suntem siguri că vom ajuta cel puţin încă pe atât. Vă mulţumim pentru susţinere” a fost mesajul Clubului Rotary din Cernăuţi rostit de Maria Clim.

Pe lângă schimbul de fanioane, cei doi cernăuţeni au oferit delegaţiei din Elveţia şi fălticenenilor o hartă a Ucrainei şi un album cu Universitatea din Cernăuţi.

Povestea unei comunităţi care se opune barbariei războiului

Prof. univ. Daniel Şandru, preşedinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a fost profund impresionat de povestea pe care a auzit-o în seara zilei de vineri.

„Apropierea şi crearea unei comunităţi realizată prin parteneriatul dintre Clubul Rotary Internaţional din Geneva şi Clubul Rotary din Fălticeni este povestea unei comunităţi care într-un timp foarte scurt de la începerea unui război nejustificat, a reuşit să se opună barbariei. Ceea ce se întâmplă în contextul războiului este total nejustificat, o agresiune nepermisă. Nu este decât o urmă a răului totalitar a secolului XX, rămasă restantă în secolul XXI şi căreia trebuie să ne opunem. M-am întrebat adeseori cum anume metastazează răul politic. Şi cred că sunt câteva etape. În primul rând e vorba de cuvinte, cuvintele intelectualilor din păcate, cuvinte care pot deveni gloanţe în momentul în care discursul public este impregnat de ură” a spus prof. univ. dr. Daniel Şandru.

Manifestările de vineri s-au încheiat cu un concert Alexandru Andrieş.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: