Ucraina avansează în teritoriile eliberate, separatiştii cer referendum

Ucraina a anunţat că trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potenţial asalt asupra forţelor de ocupaţie ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters.

„Ocupanţii sunt în mod clar în panică”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuţiune televizată la sfârşitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe „viteză” în zonele eliberate. „Viteza cu care se mişcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieţii normale”, a spus Zelenskiy.

Forţele armate ucrainene au recâştigat controlul complet al satului Bilohorivka şi se pregătesc să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanţii ruşi, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de oraşul Lysychansk, care a căzut în mâinile ruşilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.

„Vor fi lupte pentru fiecare centimetru”, a scris Gaidai pe Telegram. „Inamicul îşi pregăteşte apărarea. Aşa că nu vom mărşălui pur şi simplu”.

Luhansk şi provincia învecinată Doneţk cuprind regiunea estică industrializată Donbas, pe care Moscova spune că intenţionează să o cucerească ca obiectiv principal al ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Trupele ucrainene au început să avanseze spre Luhansk după ce au alungat forţele ruse din nord-estul provinciei Harkov, într-o contraofensivă fulgerătoare în această lună.

Într-un semn de nervozitate din partea unei administraţii susţinute de Moscova în Donbas cu privire la succesul recentei ofensive ucrainene, liderul acesteia a cerut organizarea de urgenţă a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.

Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste din Doneţk, cu sediul la Moscova, i-a cerut colegului său lider separatist din Luhansk să îşi combine eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: