Medicul chirurg Constantin Moldovanu, fost director al Spitalului Fălticeni timp de 23 de ani, a trecut la cele veşnice

Una din printre personalităţile care şi-au dedicat întreaga viaţă medicinii, dr. Constantin Moldovanu, unul dintre cei opt directori care au condus Spitalul din Fălticeni, în primii 150 de ani de existenţă ai instituţiei medicale (1860 – 2010), s-a stins din viaţă sâmbătă, 17 septembrie, la vârsta de 89 de ani. În timpul directoratului său a fost construită policlinica şi au început demersurile pentru construirea noului spital din Fălticeni. În toamna anului 2021, cu ocazia inaugurării spitalului, medicului Constantin Moldovanu i-a fost decernat titlul „Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni”.

Medicul Constantin Moldovanu şi-a pus amprenta asupra actului medical local începând cu anul 1965, fiind dedicat vieţii medicale a oraşului Fălticeni şi a celor 20 de comune arondate în calitate de medic chirurg, dar şi prin funcţia de director al Spitalului Fălticeni, timp de 23 de ani, în perioada 1970 – 1993.

Peste 30 de ani în slujba actului medical de la Fălticeni

Constantin Moldovanu s-a născut în anul 1933, la Văşcăuţi, Hotin. După absolvirea şcolii primare la Rădăuţi Prut, în 1944, urmează Liceul Teoretic „Gheorghe Ghica” din Dorohoi şi îşi continuă studiile absolvind Universitatea de Medicină Iaşi, Facultatea de Medicină Generală, fiind şeful promoţiei 1960. În toamna anului 1960 devine medic stagiar la spitalul din Zvoriştea, unde profesează ca medic, fiind în acelaşi timp şi directorul spitalului timp de 5 ani, până în 1965, când se transferă la Spitalul Orăşenesc Fălticeni.

Între anii 1965 – 1968, Constantin Moldovanu este medic secundar specialitatea chirurgie generală şi medic-şef al Secţiei sanitare a raionului Fălticeni; între anii 1968 – 1983 ocupă funcţia de medic specialist în organizare sanitară şi sănătate publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni. Din 1969 devine medic specialist în chirurgie generală, iar din 1983 medic primar de chirurgie generală. Între anii 1970 – 1993 este directorul spitalului Fălticeni, iar între anii 1983 – 1998 este şeful Secţiei chirurgie. S-a pensionat în anul 1999, dar a continuat să lucreze în cadrul unui cabinet privat.

S-a remarcat printr-o activitate susţinută de creşterea eficienţei asistenţei medicale

Activitatea ştiinţifică a medicului Constantin Moldovanu în cadrul Uniunii Societăţilor Ştiinţelor Medicale s-a evidenţiat prin studii clinico-statistice de morbiditate şi demografie în teritoriul arondat Spitalului Orăşenesc Fălticeni, studii despre cazurile clinice în urgenţele medico-chirurgicale şi studii despre tehnicile operatorii.

Medicul Constantin Moldovanu a absolvit cursuri postuniversitare de organizare sanitară la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Specializarea în chirurgie generală a dobândit-o după stagiul de pregătire la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, având ca mentori nume mari ale chirurgiei româneşti. A urmat specializări în neurochirurgie, chirurgie plastică, tehnică chirurgicală şi urologie, la cele mai mari spitale din Bucureşti.

Printre realizările dr. Constantin Moldovanu se numără darea în folosinţă a Policlinicii Fălticeni, în anul 1966, începerea construcţiei noului spital municipal în 1991, reabilitarea tuturor secţiilor Spitalului Orăşenesc, a Policlinicii, a Staţiei de Ambulanţă, a secţiilor exterioare ale spitalului şi a dispensarelor locale. S-a remarcat printr-o activitate susţinută de educaţie sanitară, donare de sânge, activitate antiepidemică şi profilactică, prin gospodărirea corectă a resurselor unităţilor sanitare. A pus accent pe creşterea eficienţei asistenţei medicale a populaţiei, îmbunătăţirea indicatorilor demografici şi de activitate a spitalului, coordonarea şi asistenţa tehnico-profesională a reţelei de medicină primară fiind o prioritate. O atenţie deosebită a acordat-o secţiilor ATI, traumatologie, cardiologie şi neonatologie.

Pentru realizările obţinute sub conducerea dr. Constantin Moldovanu, Spitalul Fălticeni, care asigură asistenţă medicală pentru aproximativ 150.00 de persoane, a fost evidenţiat la nivel naţional, ocupând locul I în anii 1982, 1985 şi 1986 (clasificare pentru această categorie de unităţi sanitare fiind făcută de Ministerul Sănătăţii şi Uniunea Sindicatelor Sanitare).

În 1987 a început demersurile pentru construcţia noului spital municipal

„Schimbarea benefică a sistemului de ocrotire a sănătăţii locuitorilor din municipiu şi din zona Fălticeni a fost o prioritate pentru dr. Constantin Moldovanu în perioadele în care a fost şeful Secţiei Sanitare a Raionului Fălticeni (între anii 1968 – 1983), medic specialist în organizare sanitară şi sănătate publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni, dar şi în perioada în care a condus destinele Spitalului Municipal Fălticeni.

La 15 martie 1966, prin grija medicului Constantin Moldovanu, policlinica s-a mutat într-un local propriu, modern, cu două etaje, situat în Piaţa «Mihail Sadoveanu». În urma unor amenajări substanţiale, fostul spital evreiesc din strada Sucevei a fost repartizat maternităţii. În anii următori, au mai fost date în folosinţă şase dispensare medicale (fie în circumscripţii, fie în întreprinderi) şi două creşe. Spitalului „Stamati”, construit în anul 1860, unul din cele mai vechi spitale din ţară, i s-au adus reale îmbunătăţiri şi dotări, în 1989 dispunând de 457 de paturi, existau 86 de medici şi 297 de asistenţi şi tehnicieni.

Personalul medical s-a dovedit în permanenţă foarte bine pregătit, fapt confirmat şi de situarea pe locul I, pe ţară, în anii 1982, 1985 şi 1986.

Creşterea numărului de consultaţii şi, implicit, al îmbolnăvirilor, i-a determinat pe directorul Constantin Moldovanu şi pe primarul Costică Arteni să facă, în anul 1987, toate demersurile necesare construirii unui nou spital municipal, clădirea solicitată fiind proiectată şi având toate avizele la începutul anului 1990. Construcţia a început în anul 1991, cu o finanţare intermitentă şi cu sume mici. Începând cu anul 2000, lucrările au fost sistate, fiind reluate 12 ani mai târziu” declara primarul Cătălin Coman în urmă cu un an, cu ocazia acordării titlului de cetăţean de onoare medicului Constantin Moldovanu.

Peste 10.000 de operaţii şi decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În cei 39 de ani de carieră medicală, dr. Constantin Moldovanu a făcut peste 10.000 de operaţii mari şi mijlocii, a fost membru al Consiliului Sanitar Superior şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”. Aflăm că în perioada în care a fost director al spitalului, a închegat „o echipă de oameni deosebiţi, cinstiţi, harnici, talentaţi, pasionaţi de activitate, fie că este vorba de medici, asistente, personal tehnic şi administrativ şi s-a implicat în echiparea cabinetelor cu infrastructură şi aparatură de ultimă generaţie care se putea achiziţiona în acea perioadă.

S-a căsătorit în 1960 cu Eugenia Moldovanu, medic primar de medicină internă, şefa Secţiei medicale a Spitalului Fălticeni (decedată în anul 2005); are doi copii, Dan, inginer, şi Radu, care a urmat pasiunea şi profesia tatălui fiind medic chirurg în Franţa.

„Medicul Constantin Moldovanu a rămas profund ataşat municipiului Fălticeni, remarcându-se ca o personalitate responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local.

A fost un reper pentru medicina regională şi, aş îndrăzni să spun, chiar naţională, fiind formator pentru medicii tineri, viitorii noştri salvatori” a precizat primarul Cătălin Coman.

Medicul a fost înmormântat ieri, la Cimitirul Oprişeni din municipiul Fălticeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: