Juliette Binoche:

Trebuie să spunem „nu” rolurilor de femei-obiect

Actriţele trebuie să înveţe să spună „nu” rolurilor care transformă femeile în obiecte, a declarat duminică actriţa franceză la Festivalul de Film de la San Sebastian, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră, informează AFP.

„Trebuie să ştim de asemenea să spunem «nu» unor situaţii pentru a nu face parte dintr-un astfel de sistem unde suntem văzute astfel”, a declarat Juliette Binoche, una dintre cele mai renumite actriţe franceze.

Când i-au fost propuse roluri în care era „soţia cuiva sau obiectificată ca femeie”, actriţa le-a refuzat. „Am spus «nu» pur şi simplu pentru că nu eram interesată”, a afirmat în faţa jurnaliştilor actriţa în vârstă de 58 de ani, recunoscând că s-a simţit „foarte norocoasă” să interpreteze atât de multe roluri interesante de-a lungul carierei. „Nu este mereu uşor, trebuie să ştii să plonjezi într-un necunoscut unde nu mai avem coduri machiste”, a continuat Juliette Binoche, recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar în pelicula „Pacientul englez” (1996).

Juliette Binoche, care a interpretat circa 75 de roluri de la debutul pe marele ecran în 1983, a spus că ea încearcă ”să nu judece niciodată un rol, ci să-l îmbrăţişeze cu toate contradicţiile sale, cu toată întunecimea sa, precum şi pentru ceea ce îl face să fie uman în cele din urmă”.

Festivalul le-a decernat duminică seară lui Juliette Binoche şi regizorului canadian David Cronenberg un premiu onorific Donostia pentru întreaga carieră.

La ediţiile anterioare ale festivalului, premiul Donostia – cea mai înaltă distincţie a festivalului – a mai fost decernat actorilor Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen şi Robert De Niro. Anul trecut, recompensa a fost acordată actriţei franceze Marion Cotillard şi starului de la Hollywood Johnny Depp.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: