Nu vă atingeţi de corupţi şi hoţi!

În aceste zile când un reper al politicii mondiale n-a apucat să se pensioneze după 70 de ani de serviciu trecând direct în câmpi de verdeaţă fără să se înfrupte măcar o zi din pensie, când soldaţii eroi ai Ucrainei fac paşi mari spre eliberarea teritoriului ocupat de ţarul Putin, câţiva sforari fac spume la gură pe la televiziuni şi prin cele câteva ziare pe Net, „trăgând semnale“ peste semnale că toţi conducătorii noştri sunt „de rahat“, „trădători şi vânzători de neam şi ţară“, proşti de bubuie, hoţi şi mincinoşi, dar când li se cere să aducă niscai dovezi în sprijinul afirmaţiilor şi al injuriilor dau din colţ în colţ. Care sunt „semnalele“ lor?

> Nu vă atingeţi de corupţi şi hoţi(1): Elena Udrea nu e vinovată şi stă în puşcărie degeaba, Sorin Oprescu a făcut atâta bine bucureştenilor, iar „noi“ l-am alungat din ţară, e nevoie de Sorin-Ovidiu Vântu, cel ce a furat banii fraierilor prin schemele lui piramidale, ca să ne înveţe cum ieşim din criza asta financiară… La fel şi Dan Voiculescu, cel ce nu restituie vreo 40-50 milioane de euro furaţi, şi Radu Mazăre, cel curat. Niciunul din grangurii cu mâinile până la cot în bugetul statului nu e vinovat, numai că banii pe care-i aveau de gestionat au dispărut şi doar câte un procuror visător îi mai caută şi nu-i găseşte. Miliardul lui Ceauşescu? Banii de la Caritas? Zecile de miliarde dispărute prin privatizări dubioase? Zecile de miliarde îngropate în şosele şi poduri care se surpă ori în investiţii inutile?

> Nu vă atingeţi de corupţi şi hoţi(2): nu e nevoie de „avertizori de integritate“ aşa cum prevăd noile legi ale Justiţiei. Cică se vor legaliza din nou informatorii securişti, delatorii spurcaţi, va reînvia Securitatea. Şi apoi în ce ţară se mai întâmplă asemenea mizerie cu pâra la stăpânire? Mesajul manipulatorilor e clar: furaţi, băieţi, numai furaţi! Ca să-l plagiem pe Heliade Rădulescu (1802-1872), cel ce ne sfătuia „scrieţi, băieţi, numai scrieţi!“. Degeaba. Poate să-i prindă oricine cu „raţa-n gură“ că n-are justiţia ce le face: dacă eşti de la SRI ori de la poliţie şi nu i-ai prevenit pe hoţi şi corupţi, oricâte dovezi ai avea, tot degeaba; „prinde orbul, scoate-i ochii“. Numai că avertizările cetăţenilor sunt luate în consideraţie şi li se dă curs de îndată în orice ţară civilizată, cu o justiţie pusă de secole la punct, ba chiar avertizorilor li se aduc laude, li se manifestă recunoştinţă. Alteori unii avertizori afurisiţi sesizează organul de urmărire penală şi asupra rudelor apropiate, chiar a familiei. Şi ştiţi de ce? Fiindcă pagubele se recuperează în solidar până la al patrulea neam.

> Nu vă atingeţi de corupţi şi de hoţi(3): cât a fost sprijinită politic, Laura-Codruţa Kovesi a legat câteva zeci de corupţi, delapidatori şi hoţi cu ştaif, dar jurnalişti, mari „deontologi“ profesional, o acuzau cot la cot cu infractorii că se foloseşte de statul paralel, de SRI, stârnind proteste şi bocete până au reuşit s-o alunge, cât pe ce să o încarcereze. Au fost „până acum 44 de verificări disciplinare, toate declanşate împotriva ei, de când a fost demisă din fruntea DNA“! N-au reuşit s-o înfunde şi a ajuns şefa procurorilor europeni, de unde a încercat zilele trecute să intervină în favoarea avertizorilor de integritate, ameninţând cu blocarea fondurilor UE pentru România. Atât i-a trebuit! S-a stârnit iarăşi muşuroiul de furnici, cu acuzaţii şi mai ticăloase. Încât stau şi mă întreb: mai există vreo ţară în lumea asta în care jurnalişti murind de dragoste faţă de popor să-i apere pe hoţi şi pe corupţi?

> Nu vă atingeţi de corupţi şi de hoţi(4): au ajuns legile Justiţiei în Parlament, dar treburile par aranjate în favoarea corupţilor şi a hoţilor – avertizori de integritate cu limbile tăiate, DNA fără atribuţii decisive pentru asanarea mediului hoţesc, legi neclare şi blânde pentru recuperarea prejudiciilor… De atâta furăciune, e de mirare că mai avem ce pune pe masă copiilor şi cu ce ne plăti datoriile la stat. Care stat? Al hoţilor?

Nu sunt economist, nici expert în drept, dar mă tot întreb oare cu cât ar creşte PIB-ul şi nivelul de trai al tuturor cetăţenilor acestei ţări dacă s-ar reuşi stârpirea corupţiei şi a hoţiei?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: