Ministrul Transporturilor i-a răspuns deputatului Ioan Balan:

13 trenuri electrice de lung parcurs, achiziţionate cu fonduri europene, vor fi alocate pentru rutele care includ Suceava

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Balan că pentru rutele care includ Suceava vor fi alocate 13 trenuri electrice de călători.

Prim-vicepreşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, a solicitat, în Parlament, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să spună câte dintre cele 37 de trenuri electrice de călători ce vor fi achiziţionate prin PNRR vor fi alocate pe rutele Suceava – Bucureşti, Suceava – Galaţi, Suceava – Braşov sau Suceava – Constanţa.

„În ceea ce priveşte numărul de trenuri electrice de călători care vor fi alocate pentru rutele din întrebarea dumneavoastră, facem precizarea că, pentru ruta Suceava – Bucureşti, sunt prevăzute patru rame electrice de lung parcurs, trei pentru ruta Suceava – Braşov, trei pentru ruta Suceava – Galaţi şi trei pentru ruta Suceava – Constanţa” a arătat Sorin Grindeanu în răspuns.

El a menţionat că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) estimează ca primele rame electrice interregionale achiziţionate cu finanţare din POIM 2014-2020 (37 de rame) vor fi puse în circulaţie în trimestrul IV din 2023, iar primele rame electrice interregionale achiziţionate prin PNRR (20 de rame), vor fi puse în circulaţie în al doilea semestru al anului 2024, având în vedere termenele stabilite prin legislaţia achiziţiilor în vigoare şi termenele contractuale asumate (livrarea primei rame în 18 luni de la semnarea contractului de furnizare).

Ministrul a subliniat că, în condiţiile în care necesarul de material rulant este mult mai mare, ARF are în pregătire şi alte proceduri de achiziţie a materialului rulant, cum ar fi achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, a serviciilor de mentenanţă şi întreţinere necesare funcţionării acestor trenuri şi a serviciilor de alimentare cu hidrogen, cu finanţare din PNRR, sau achiziţia de material rulant nou, 62 rame electrice regionale, denumite RE-R şi a serviciilor de mentenanţă necesare funcţionării acestora, cu finanţare din Programul Operaţional Transport (POT) 2021-2027, dar şi achiziţia de 16 locomotive electrice noi pe patru osii cu sisteme ERTMS, capabile să atingă viteza de 160 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: