Vesel ești de neînvins

„Calomniază, calomniază, calomniază! Ceva tot rămâne!” spunea Beaumarchais. Acest comportament este prezent în întreaga viaţă socială cu efecte negative în măsură diferită. În politică a devenit o„armă de asalt” foarte eficientă în toată lumea, cu excepţia regimurilor totalitare, unde nu poţi critica-calomnia decât cu „voie de la stăpânire” (în Rusia lui Putin poţi „lua” până la 15 ani de puşcărie). Unii români îl iubesc!!

În România calomnia este foarte prezentă şi are ca scop final inducerea părerii că „toţi sunt la fel”! Şi are un neaşteptat succes! Se pune semnul egalităţii între a fura o flotă de 300 milioane de euro şi a angaja fictiv două membre de partid! Sunt înjuraţi la fel! Sau lăudaţi!…

Formele de acţiune ale calomniei în România nu sunt diferite de restul lumii, dar au şi un specific naţional, „mioritic”, mai ales prin efect! Victima calomniei care „iese din politică” în alte ţări; la noi creează, de multe ori, simpatie în populaţie, pentru că insul e „orientat”, „şmecher”, „descurcăreţ”. Cred că merită să vedem cum suntem diferiţi de alţii în acest domeniu!

În ceea ce priveşte furtul din „averea obştească”, un „păcat” capital în alte părţi, la noi este sancţionat doar dacă este de mic nivel, o „găinărie”! Furi flotă sau case cu acte false şi ajungi preşedinte prin votul poporului! Despre Băse spuneau că e „patriot” în alegeri! Dacă cel care fură o flotă e patriot, ce ar trebui să facă duşmanii ţării? Să plece „afară”! La studii!!!

„Nepotismul”, sancţionat dur în democraţie, este privit cu condescendenţă, sub părerea că trebuie şi odraslele să câştige o pâine, că doar „n-o să dea în cap”! Oare nu se pricep decât la „slujbă” la stat? Sau au o valoare pe care statul nu vrea să o rateze! Pentru „succesuri” asigurate! Asupra cui? Asupra României!!

Îmbogăţirea „fără justă cauză” creează mai repede invidie decât condamnare! Din salariul de bugetar, bun şi foarte bun, nu poţi aduna averi de milioane de euro în proprietăţi, conturi şi să-ţi permiţi vacanţe de lux! Nu sunt verificaţi!! „Organele” au probleme cu evaziunea fiscală la usturoi şi miez de nucă!!

Mai sunt multe, dar hai să „ne râdem” de ai noştri (adică ai lor), că altceva nu putem face! Şi cei mai mulţi nici nu vor, nu se pricep şi nu ascultă, pentru că „ştiu ei mai bine”!

Cartea lui Herr Klaus „Pas cu pas” costă acum aproximativ 10 lei, de la 60 lei la lansare! Şi gradul de încredere în el a evoluat aproape la fel! De ce l-au votat de două ori?

Cei din presă se plâng că în lunga vacanţă şcolară şi parlamentară nu au subiecte! În primul rând din partea „demnitarilor”! Le este lene şi să mintă! E bine, e rău?

DAN STRUTINSCHI

P.S. 1 Din lipsa „materialului didactic” principal pentru „miştocărit” (politicienii), am primit cu plăcere lista de cumpărături dată de soţie pentru acţiunea „zacusca”! Cred că sunt mai util aşa!

P.S. 2 Se „nunteşte” în august cât pentru tot anul! Oare prezenţa lui Flutur în clipul de promovare a filmului „Nuntă în Bucovina” să-i fi convins pe tineri? Să-l urmeze ca model doar în acest caz!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: