Direcţia Silvică Suceava vinde lemn de foc cu preţuri începând de la 125 lei/mc

> Prefectura Suceava spune că sunt pe stoc 32.000 mc lemn de foc, dar cantitatea de lemn scoasă la vânzare va fi mult mai mare pe parcursul întregului sezon

Prefectura Suceava a transmis că încălzirea locuinţelor în timpul sezonului rece 2022/2023 este un obiectiv prioritar şi pentru Instituţia Prefectului, „mai ales în contextul economic complicat pe care îl traversăm”.

Aflăm că, astfel, Direcţia Silvică Suceava derulează un plan de scoatere la vânzare a lemnului destinat încălzirii locuinţelor prin intermediul a 24 ocoale silvice teritoriale, iar Instituţia Prefectului este notificată periodic cu privire la cantităţile disponibile.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 26 iunie a.c., DS Suceava a oferit spre vânzare populaţiei 32.624 mc de lemn pentru foc.

„În vederea informării cu celeritate a populaţiei referitor la posibilităţile de achiziţionare a lemnului pentru foc necesar încălzirii locuinţelor”, Direcţia Silvică Suceava a comunicat Prefecturii, în data de 13 septembrie a.c., că până la data de 25 septembrie a.c., la Ocolul Silvic Stulpicani sunt disponibile: > 350 mc răşinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24 cm, la preţul de 240 lei/mc (cu TVA); > 4.500 mc răşinoase, lemn de foc, la preţul de 125 lei/mc (cu TVA).

Persoanele interesate pot depune solicitări la ocolul silvic sau la primăriile de care aparţin.

Ca urmare a solicitării prefectului judeţului, Direcţia Silvică Suceava a informat că are în stoc 32.000 mc de lemn de foc răşinoase, disponibil pentru valorificarea către populaţie sau unităţile de interes local finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetele locale (creşe, grădiniţe, şcoli, cămine de bătrâni etc).

Preţurile de valorificare a lemnului de foc – în funcţie de specie, sortiment şi condiţii de livrare – sunt prezentate detaliat pe site-ul Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA (la secţiunea publicitate anunţuri), precum şi la sediile primăriilor şi ocoalelor silvice.

„Precizăm că volumul de lemn pe stoc se află într-o continuă dinamică, în funcţie de ritmul de exploatare şi valorificare a acestuia, cantitatea de lemn scoasă la vânzare urmând să fie mult mai mare pe parcursul întregului sezon. Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava derulează, în prezent, o comunicare intensă atât cu Garda Forestieră, cât şi cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru identificarea unei soluţii legal aplicabile în cazul moştenitorilor de fond forestier care nu au dezbătută succesiunea şi, pe cale de consecinţă, se află în imposibilitatea de a beneficia de material lemnos de pe respectivele suprafeţe (în condiţiile prevăzute de Codul silvic)” arată Prefectura Suceava.

 ROMSILVA a anunţat măsuri pentru majorarea volumului de lemn pentru foc oferit populaţiei 

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – ROMSILVA, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferinţe de lucru cu directorii direcţiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populaţiei, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.

De asemenea, conducerea RNP analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa lemnului pentru foc.

În acelaşi timp, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea ROMSILVA a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piaţă cu circa 500.000 mc de lemn din producţia acestui an. Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării CA al RNP – ROMSILVA în şedinţa din 29 septembrie a.c.

„Menţionăm că în primele 8 luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA a livrat direct populaţiei 1.217.464 mc lemn pentru foc, cu 362.399 mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut, şi se estimează că, până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populaţiei va fi de circa două milioane de metri cubi” se arată în comunicatul ROMSILVA. (N.B., A.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI