Luna de pe cer

> V.I. ADOMNICĂI

Este uşor să se dea sfaturi din tribună, dar mai dificil e cu mingea la picior, în teren. În general, expresia o auzim cu referire la sportul rege, la fotbal, iar microbiştilor le este familiară. Aceeaşi meteahnă o întâlnim, însă, şi la politicienii opoziţiei, care, la datul cu părerea, din studiourile TV, sunt aşi cu toţii. Au rezolvări pentru toate problemele, chiar dacă atunci când s-au aflat la butoane, ţinând în mâini frâiele puterii, au fost în stare de nimic. Iată că, acum, când energia electrică şi gazele naturale se scumpesc peste poate, salvarea ne vine de la un partid, acelaşi care ne-a mai izbăvit o dată (sic!).

Micşorarea taxei pe valoarea adăugată este marota membrilor formaţiunii cu pricina, ori de câte ori aceştia apar la televizor. Astfel, susţin ei, pe măsura diminuării cotei de TVA, în aceeaşi proporţie vor scădea şi preţurile la curent, gaze, motorină şi benzină. Sigur, asta o spun şi specialiştii: într-o primă fază, preţurile, de voie de nevoie, vor da înapoi, practică observată în Occident. Dar, la noi, unde totul e sucit, organismele de control se mişcă greu şi nici vorbă să-i înfrâneze pe profitorii crizei. Chiar dacă aparent aceştia se conformează legii, în bună tradiţie minunea nu va ţine decât trei zile. Ne amintim cu toţii că, prin 2018, guvernanţii de la acea vreme coborâseră cota de TVA la mai multe produse şi servicii. Spre exemplu – bucurie de moment – pâinea cea de toate zilele se ieftinise în mod vizibil, pentru ca, mai apoi, să revină la cum fusese, ba mai mult decât atât. O iniţiativă valabilă în teorie ar trebui privită cu rezervă, pentru că, altfel, un făgăduit şi mult-aşteptat panaceu nu va produce decât încă o cruntă iluzie. Se înșală amarnic politicienii că, la nesfârşit, mizând pe naivitatea şi ignoranţa alegătorilor, vor putea promite până chiar şi luna de pe cer. Căci, dezamăgind sistematic, aşa-zisa postură de salvatori nu-i va propulsa pe orbita puterii, ci îi va trimite, mai degrabă, direct la groapa de gunoi al istoriei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI