Refuzând emiterea avizului

Institutul Naţional al Patrimoniului cere noi studii pentru reabilitarea Curţii Domneşti din centrul Sucevei

> „Este o situaţie delicată, nu comentăm, acesta fiind punctul de vedere al celor de la Ministerul Culturii” a declarat primarul Ion Lungu > În vederea avizării, sunt necesare sondaje arheologice, cercetarea de arhitectură, actualizarea studiului istoric, expertiză biologică şi analize de laborator

Primăria Suceava a lansat o procedură de licitaţie pentru noi studii aferente proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti, preţul de pornire în competiţie fiind de 795.000 de lei. Aşa a informat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, după ce Institutul Naţional al Patrimoniului a cerut autorităţilor municipale să completeze documentaţia depusă în vederea obţinerii avizului de specialitate.

„Este un proiect cu care suntem împotmoliţi, aceasta este realitatea. Cu tot efortul pe care l-am depus, din păcate nu am obţinut avizul de la Institutul Naţional al Patrimoniului. A fost ţinută o licitaţie, consultanţa a câştigat-o o firmă din Iaşi, însă documentaţia a fost întoarsă” a explicat Lungu.

Completarea dosarului presupune un întreg şir de documentaţii, printre care sondaje arheologice de fundaţie, cercetare de arhitectură, actualizarea studiului istoric, evaluarea unui releveu de detaliu scanner-laser, expertiză biologică, cercetare de parament şi analize de laborator.

„Sper să putem face aceste studii în perioada următoare, să putem lua avizul de la Institutul Naţional al Patrimoniului, de la Ministerul Culturii, în aşa fel încât să depunem proiectul la finanţare pe fonduri europene. Este o situaţie delicată, nu comentăm, acesta fiind punctul de vedere al celor de la Ministerul Culturii” a declarat primarul municipiului Suceava. Valoarea proiectului de reabilitare cu finanţare europeană nerambursabilă a Curţii Domenşti este de 7,2 milioane de euro. Potrivit documentaţiei realizate de Sigm Home Projects şi Genesis Iaşi, în ceea ce priveşte zona arheologică, sunt propuse măsuri de conservare şi restaurare ale ruinelor Palatului Domnesc, turnului locuinţei şi turnului porţii. Amenajarea parcului public va consta în realizarea traseului străzii Curţii Domneşti, refacerea, în zona de peluză, a traseelor unor imobile sau hrube existente, cât şi a unui amfiteatru înierbat cu orientare spre Biserica Coconilor. De asemenea, sunt prevăzute un punct de intrare dinspre strada Domnească, pentru vânzare de bilete, un muzeu, spaţiu de comercializare a suvenirelor, o clădire cu parter. Accesul în zona arheologică se va face dinspre strada Curţii Domneşti, lângă Colegiul de Artă, cel în parcul public urmând a fi posibil dinspre strada Curţii Domneşti şi strada Petru Rareş. În proiect figurează şi amenajarea iluminatului arhitectural, cu iluminarea zidurilor Curţii Domneşti, Casei Domneşti, Turnului şi a unor grupaje peisagistice de interes.

Un comentariu

  1. Stefan Celmic says:

    …Dar,domnule Lungu,v-a scăpat,din grabă,să includeți problema utilizării fondurilor norvegiene dar și câteva vorbe,din rărunchi,despre un spațiu consacrat festivalurilor de pogo-pogo și de răcnitori (roknitori,na…),cu spații dedicate micționariatului public-privat,vome,ace,brice seringi,ierburi aromate… Cu care ați fericit ce a mai rămas din Cetatea de Scaun,care nu mai este mult și o să-i cadă domnului Ursu&Asoc. in cap,cu tot cu fauna și flora de pe și de sub ziduri…
    Vă doare fix în pix pe dvs. de monumente,de statui,de foruri publice și alte nimicuri dintre acestea care nu produc nimic și sunt ,aproape toate,niște ruine…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI