Regizorul Jean-Luc Godard, legendă a Noului Val din cinematografia franceză, a murit la 91 de ani

Regizorul Jean-Luc Godard, considerat o legendă a Noului Val din cinematografia franceză, a murit marţi la vârsta de 91 de ani, a anunţat ziarul Liberation, citând persoane din anturajul cineastului francez, relatează Reuters.

Godard s-a numărat printre cei mai aclamaţi regizori din lume, devenit celebru graţie unor filme precum „A bout de souffle”, „Mepris”, „Pierrot le Fou” şi „Masculin Feminin”.

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj, filmul „A bout de souffle”, apărut pe marile ecrane în 1960. Înainte de acel moment al carierei sale, Godard realiza deja scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune de aproximativ cinci ani, începând cu „Operation beton” (1955) şi continuând cu „Charlotte et son Jules” (1958) şi „Tous les garçons s’appellent Patrick” (1959).Cineastul francez a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al lui fiind „Le Livre d’image”, prezentat în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes.

Printre celelalte premii şi recompense primite de-a lungul anilor de Jean-Luc Godard se mai află un Oscar onorific, care i-a fost atribuit în 2011 de Academia de film americană, un premiu Cesar onorific, un Urs de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru „Alphaville”, şi un Leu de Aur la Festivalul de la Veneţia, pentru „Prenom Carmen”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: