„Nu-mi lipseşte viaţa românească, ci România ca întreg”

Interviu cu CĂLIN DAN MOROŞAN (continuare)

 Ce vă lipseşte când sunteţi departe de România?

– Ar putea părea un truism dacă spun că îmi lipseşte România, dar zic asta pentru că în Canada am continuat să trăiesc româneşte, doar că din crâmpeie, ca un puzzle ale cărui piese le-am recreat din ce am găsit aici la îndemână. În afara orelor petrecute la birou vorbesc doar româneşte şi m-am înconjurat doar de prieteni români. Nu ratez nicio ocazie de a mă conecta la cultura românească, cu precădere prin spectacolele de teatru şi muzică ce reuşesc să traverseze Oceanul Atlantic. Eu însumi am creat spectacole de muzică cu ocazia diferitelor festivaluri organizate de comunitatea românească. Astfel, am avut şansa să activez în ansamblul de muzică folclorică sub bagheta dirijorului Nicolae Mărgineanu, fost profesor universitar la conservatorul din Chişinău, ca mai apoi să fac parte din formaţia Arimii, un grup de români foarte inimoşi. Câţiva ani la rând am ţinut serate folk pe câmpul românesc de la Val David, un loc magnific la poalele muntelui, unde românii se pot destinde la sfârşit de săptămână.

După cum vedeţi, numi lipseşte viaţa românească, ci România ca un întreg. În douăzeci de ani am petrecut tot atâtea concedii în Bucovina. Mi-ar fi greu să spun exact care fir de iarbă verde din Bucovina mă face să nu irosesc preţioasele zile pe alte tărâmuri. Cred că însuşi cuvântul „acasă” a căpătat o nouă dimensiune, odată plecat în peregrinare, dimensiune pe care nu o regăsesc decât atunci când mă aflu pe meleagurile natale.

 Care este schimbarea pe care v-o doriţi pentru România?

– Când am plecat din România aveam o listă lungă de doleanţe pentru o ţară care încă îşi căuta drumul în lume, după aproape jumătate de secol de comunism şi o revoluţie ad-hoc. Cu timpul, lista mea a devenit tot mai scurtă pentru că lucrurile au început să se îndrepte pe un făgaş mai apropiat de ceea ce eu consider „normalitate” într-o societate umană, mai ales odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Libera circulaţie a oamenilor şi a ideilor, acceptarea diversităţii în cultură, religie şi educaţie, adoptarea de programe economice moderne şi încurajarea iniţiativelor private au făcut parte din ceea ce eu numeam, mai în glumă, mai în serios, „Îndreptar pentru România”.

Mai sunt suficiente lucruri de schimbat pentru a ajunge din urmă societăţile dezvoltate, dar, în opinia mea, mai toate pleacă de la mentalitatea omului de rând. Conştiinţa de neam, critica constructivă, specializarea pe domenii, simţul de responsabilitate, atât individuală, cât şi colectivă, cinstea şi onestitatea insuflată încă din şcoală, disciplina fiscală, sunt doar câteva din cerinţele unei societăţi funcţionale moderne, cerinţe la care România încă mai are de recuperat. Dar toate acestea cer timp şi tenacitate pentru că este relativ uşor să mânuieşti lucruri dar este mult mai greu să mânuieşti oameni. Am totuşi încredere că România va continua procesul de dezvoltare accelerată, cel puţin în acelaşi ritm ca în ultimul deceniu.

Vă veţi întoarce la Rădăuţi definitiv?

– Chiar de la sosirea în Canada am coexistat cu ideea întoarcerii în România, la un moment dat, conştient fiind de faptul că există riscul de a fi suspendat între două lumi. Cineva se mira de planul de întoarcere iar răspunsul meu a fost unul scurt: „Mi-ar plăcea să mor pe limba mea”.

Cât despre locaţie, nu am călătorit mult prin România, dar oraşul Rădăuţi rămâne în continuare de neegalat în planurile de „descălecare”. Timpul ne va spune care a fost punctul în care visul s-a lovit de realitate şi cât din realitate a fost vis.

Consemnează

MĂLINA ANIŢOAEI

Un comentariu

  1. Ceva deosebit, de suflet, sint atit de… nu stiu cum sa ma exprim… ca in viata am copilarit, crescut, invatat cu acest OM pe care il respect enorm, fara sa uit de Măciuca! In franco, england, și romina vous love pentru tot… c3 multe cuvinte trebuie sa folosești in romina pentru un simplu mesaj 🙂

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI