La insistenţele Comitetului Director al AMR 

Majorarea taxelor şi impozitelor locale ar putea fi amânată cu un an

> „Am obţinut o victorie de etapă”  arată primarul Ion Lungu, vicepreşedinte al AMR, potrivit căruia premierul Ciucă ar fi fost de acord cu progroarea

Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) a obţinut, de la premierul Nicolae Ciucă, promisiunea prorogării termenului de intrare în vigoare a modificărilor Codului fiscal, implicit a prevederilor OUG nr.16 prin care este stabilit noul nivel al taxelor şi impozitelor locale, valabil începând cu 1 ianuarie 2023.  Practic, până pe 13 septembrie, Consiliul Local Suceava trebuia să se întrunească în şedinţă ordinară pentru a dezbate şi aproba cuantumul impozitelor şi taxele locale pe care contribuabilii suceveni urmau să le achite în anul care vine.

„Erau nişte majorări, nişte anomalii în aceste noi prevederi, pentru că se băteau cap în cap cu Legea nr. 252 cu OG nr.16, iar noi le-am sesizat, printr-o procedură de legalitate. Aşteptăm clarificări, dar, în conformitate cu cele spuse de primul ministru, domnia sa este de acord cu prorogarea, amânarea aplicării acestor modificări ale Codului fiscal privind taxele şi impozitele locale” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.

În cauză este Ordonanţa Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227 din 20 iulie 2015 privind Codul fiscal. Actul normativ prevede ca noul nivel majorat al impozitelor şi taxelor locale să fie aprobat de autorităţile administraţiei  publice locale în termen de maxim 60 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor respective. Cu referire la impozitul pe terenuri şi cel pe mijlocele de transport, primarul Lungu crede ar exista posibilitatea ca acestea să fie doar actualizate cu rata inflaţiei, însă, în cea ce priveşte impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice, dar şi pentru persoane juridice, atât la clădiri rezidenţiale, cât şi la clădiri nerezindenţiale, „vor exista creşteri”. Majorările iau în calcul mai multe criterii, printre care vechimea clădirii şi zona în care aceasta este amplasată. Astfel, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 16 din 2022, „se va aplica o cotă de minim 0,1% (pentru clădiri rezidenţiale) şi de minim 0,5% (în cazul clădirilor nerezidenţiale) asupra valorii clădirii. Reglementarea anterioară prevedea cota de 0,08%-0,2% pentru clădiri rezidenţiale şi cea de 0,2%-1,3% pentru clădiri nerezidenţiale, aplicate asupra valorii impozabile a clădirii”.

„Am obţinut o victorie de etapă, dar acum aşteptăm să se modifice legislaţia” a punctat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI