ACET fiind exclusă de la plafonare

Preţul apei de la robinete ar putea pulveriza buzunarele sucevenilor!

> Firma suceveană a fost notificată de E.ON cu o creştere cu 240% a preţului la energia electrică furnizată, aceasta urmând se răsfrânge asupra majorării tarifelor practicate de operatorul unic judeţean

> „În măsura în care acest lucru nu este reglementat până în martie 2023 şi vom plăti la întreaga valoare, o să fie o reală problemă” a declarat primarul Lungu, menţionând că de acelaşi tratament are parte şi municipalitatea

 Ordonanţa de urgenţă a guvernului privind schema de plafonare a preţului la energia electrică ar putea avea consecinţe dramatice asupra societăţii comerciale alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare a apei ACET Suceava. Conform Asociaţiei Române a Apei, ACET nu figurează pe lista-sinteză privind operatorii care ar beneficia de plafonare la energia electrică consumată.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a confirmat, ieri, această situaţie, precizând că, la această dată, ACET are contract valabil pentru furnizarea de energie electrică la preţul de 1.800 de lei/MW, însă o recentă notificare a E.ON reclamă o creştere până la 4.300 de lei/MW, adică una de 240%.

În cazul în care societăţile comerciale de servicii alimentare cu apă nu vor face obiectul unei reveniri asupra reglementărilor cu pricina, cel mai afectat va fi operatorul unic din judeţul Suceava, care „are cea mai mare solicitare de creştere a preţului la energia electrică”.

Ion Lungu precizează că nici primăria nu este ferită de aceste scumpiri, în ceea ce priveşte administraţia publică locală notificarea de majorare fiind de la 1.430 de lei/MW, la 3.238 de lei/MW. Aceasta cu precizarea că „instituţiile publice sunt prinse la subvenţionare”.

„Lucrurile sunt delicate în ceea ce priveşte aceste creşteri ale preţurilor la energia electrică şi la gazul metan. În baza statisticilor de la Asociaţia Română a Apei, la ACET Suceava este cea mai mare solicitare de creştere a preţului la energie electrică” arată edilul-şef.

Lungu spune că, potrivit E.ON, notificările companiei de electricitate privind creşterile ar fi justificate tocmai prin „licitaţiile de pe piaţa liberă a energiei electrice”, aceasta din urmă fiind achiziţionată, de asemenea, la preţuri ridicate.

În consecinţă, dacă ordonanţa de urgenţă a guvernului privind schema de plafonare a preţului la energia electrică nu va fi modificată de parlamentari, prevederile acesteia se vor resimţi în tarifele serviciilor prestate de societatea comercială ACET, implicit prin creşterea preţului metrului cub de apă potabilă.

Ca o consolare, deocamdată, în speranţa că Parlamentul va aproba reglementări favorabile firmelor de alimentare cu apă, operatorul unic regional plăteşte energia electrică la preţul anterior, respectiv cel de 1.800 de lei/MW.

„La fel se întâmplă şi la Primăria Suceava, care încă achită 1.430 de lei/MW, mai puţin instituţiile publice, care sunt subvenţionate. În măsura în care acest lucru nu este reglementat până în martie 2023, şi vom plăti la întreaga valoare, o să fie o reală problemă. Dar, bucuroşi le-om duce toate. Ce va fi la nivel naţional, va fi şi la noi. Însă, stăm cu speranţa că ordonanţa de urgenţă va merge în dezbateri în Parlament, că va fi modificată, şi vor fi introduse la subvenţionare şi societăţile de apă” a explicat Ion Lungu. Primăria Suceava este acţionar majoritar la operatorul unic regional de servicii de alimentare cu apă ACET Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: