Organizaţie studenţească la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Clubul de Marketing

> Marketingul este cea mai profitabilă investiţie pe care o poţi face! > Trăim într-o lume a percepţiilor şi, în marketing, singurul adevăr este cel al consumatorilor

De multe ori auzim că teoria fără practică nu valorează nimic. Şi aşa e. Şi reciproca este valabilă. Degeaba faci dacă nu înveţi cum să faci mai bine. Predând la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava din anul 1996 am constatat că sistemul „Learning by doing” este eficient pentru cei ce vor să înţeleagă şi să aplice într-un mod profesionist principiile şi tehnicile de marketing.

Ca urmare, în anul 2000, am creat o organizaţie studenţească intitulată „Clubul de Marketing”, unde membrilor li se asigură practica şi facilitarea găsirii unui loc de muncă în domeniul marketingului şi vânzărilor. Membrii activi obţin certificat care atestă experienţa profesională în marketing şi vânzări şi o recomandare.

Studenţilor li se oferă posibilitatea să aplice în practică ceea ce au învăţat în teorie la disciplinele Marketing, Marketing în turism, Marketing public şi Tehnici promoţionale. În plus, ei află cum este să lucrezi într-o echipă de profesionişti, adaugă experienţă la CV-ul lor, se dezvoltă personal şi profesional, câştigă încredere în sine, obţin siguranţă profesională şi implinire interioară, învaţă să comunice empatic cu ceilalţi, îşi descoperă vocaţia, învaţă să lucreze în echipă.

Printre proiectele derulate împreună cu studenţii se numără workshop-ul „Secretele oamenilor de succes”, concursurile „Sucevenii au talent”, „Campionatul Liceelor”, „Campionatul specializărilor”, traininguri precum „Public speaking şi comunicare eficientă”, „Marketing şi vânzări”, expoziţii cu vânzare în scopuri caritabile, campanii de promovare pentru firme-sponsor etc.

În ceea ce mă priveşte, consider că un profesor se simte împlinit în momentul în care se întâlneşte cu absolvenţi ai săi care au devenit specialişti în domeniul predat de acel cadru didactic. Am avut astfel de satisfacţii inclusiv în momentul în care managerii unor firme mi-au adus la cunoştinţă că au angajat absolvenţi ai Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava care şi-au început cariera în cadrul firmei-exerciţiu de marketing. Experienţa câştigată de aceşti studenţi prin implicarea în cadrul unor proiecte derulate în cadrul Clubului de Marketing i-a ajutat să-şi dezvolte ulterior o carieră sau să demareze o afacere.

De ce Marketing?

Marketingul a apărut odată cu primele fiinţe umane. Dacă ne gândim la prima poveste din Biblie, o vedem pe Eva convingându-l pe Adam să muşte din mărul interzis. Dar nu Eva a fost primul om de marketing. Şarpele a fost cel care a convins-o să-i promoveze lui Adam mărul!

Peter Drucker, unul din specialiştii în domeniul Managementului, atrăgea atenţia asupra importanţei marketingului, afirmând: „O afacere are două şi numai două funcţii esenţiale: marketingul şi inovaţia. Marketingul şi inovaţia obţin rezultate. Toate celelalte reprezintă costuri”.

De multe ori, din păcate, antreprenorii şi managerii se apleacă cu seriozitate asupra capitolului soluţii de marketing doar atunci când vânzările nu mai funcţionează aşa cum trebuie sau, chiar mai rău, când afacerea se apropie de faliment. Marketingul se transformă atunci într-un fel de „defibrillator”, în speranţa de a readuce un ritm normal în „cordul“ companiei, slăbit de-a lungul timpului de diverşi factori externi şi interni.

Pornind de la identificarea unei nevoie reale pe piaţa suceveană, împreună cu doi colaboratori apropiaţi, doamna lector univ. dr. Gabriela Cioban şi domnul asistent univ. dr. Costel Cioban, am creat Centrul de Marketing, ca organism de cercetare în cadrul Facultăţii de Economie, Administraţie şi Afaceri, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

În cadrul Centrului de Marketing desfăşurăm acţiuni şi proiecte prin care încercăm să conştientizăm importanţa Marketingului pentru succesul oricărei afaceri. Astfel, am organizat nouă ediţii ale workshop-ului „Marketing şi vânzări”, în cadrul cărora au fost invitaţi specialişti, reprezentanţi sau directori de marketing ale unor firme din judeţul Suceava, Neamţ şi Botoşani. Aceştia au împărtăşit din experienţa lor studenţilor suceveni. În plus, acordăm sprijin şi consultanţă firmelor interesate să-şi promoveze oferta, să-şi îmbunătăţească activitatea de marketing, să realizeze studii de piaţă.

Dacă stai să te gândeşti bine, orice afacere face marketing. Altfel acea afacere nu există!

Şi se aplică în special la lucrurile mici, despre care nici nu ştiai că sunt gesturi de marketing. De la cum îţi pui marfa pe rafturi, la cum vorbesc angajaţii tăi. De la logo-ul ales până la muzica ce se poate asculta înăuntru.

Dacă nu te promovezi, clienţii tăi pur şi simplu vor migra spre alte firme care se promovează eficient. Acesta este unul dintre secretele marilor companii, care investesc sume incredibile în marketing, deoarece acesta este principalul motor care le ţine pe val.

Cel mai bun mod în care să te asiguri că vei avea succes este să te preocupi de binele şi succesul clienţilor şi partenerilor tăi. Cu cât îi faci pe fiecare dintre ei mai fericiţi şi nu te gândeşti doar la cum poţi să vinzi tu mai mult, cu atât afacerea ta va creşte.

O dată pentru că vei păstra fiecare client pe termen lung şi în al doilea rând pentru că un client fericit aduce alţii.

Unii văd în Marketing un salvator al civilizaţiei moderne, iar alţii doar un instrument de manipulare, corupere şi dezumanizare a consumatorului anonim, pe care-l împinge în vârtejul unui supraconsum inutil. Multă lume consideră Marketingul ca fiind ceva imoral, ceva menit să manipuleze oamenii pentru ca aceştia să cheltuie mai mulţi bani pe produse şi servicii de care nu au neapărată nevoie. Marketingul este o ştiinţă care include o serie întreagă de instrumente. O ştiinţă nu poate fi imorală, la fel cum un instrument nu poate fi imoral. Imorali pot fi cei care folosesc aceste instrumente.

Meseria de marketer se fură, iar tu ai ocazia să lucrezi alături de noi într-un cadru organizat. Vei învăţa cum gândeşte un marketer şi vei putea să creezi campanii pentru orice, de acum înainte… pentru că vei gândi ca un profesionist. Nu vei deveni strălucit peste noapte, însă această fundaţie va rămâne cu tine toată viaţa. Orice informaţie mai înveţi ulterior, ai un schelet pe care să o aşezi, o structură de încredere bazată pe înţelegerea reală a domeniului.

Începe-ţi cariera de marketing, învaţă ce trebuie să faci ca să trăieşti din asta! Şi distrează-te împreună cu alţi pasionaţi de marketing, într-un cadru plăcut, creativ oferit de Clubul şi Centrul de Marketing. Detalii găsiţi aici: Facebook.com/centruldemarketing.

Conf. univ. dr. ALEXANDRU-MIRCEA NEDELEA,

  Universitatea „Ştefan cel Mare”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI