Dan Popescu, directorul CN „Ştefan cel Mare” din Suceava, la deschiderea  anului şcolar:

Suntem obligaţi să performăm la nivelul  tradiţiei instituţiei chiar şi în ipotezele de lucru existente

Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. Dan Popescu, a transmis luni, la deschiderea anului şcolar, că „scopul educaţiei trebuie să fie atins în orice situaţie şi în orice loc”, aşa cum prevede articolul 2 din Legea Educaţiei din Japonia din 1947, subliniind că a ales această aserţiune imperativă nu numai pentru motivul că societatea românească este  racordată intens la dezbaterea privind educaţia naţională, la tentativele de reformare  a cadrului normativ aferent sistemului naţional de învăţământ, ci şi pentru impactul inspiraţional pe care aceste  câteva cuvinte fără echivoc pot şi trebuie să-l dezvolte.

„Da, apelul nostru către colegii profesori, către elevii colegiului de astăzi şi chiar către întreaga comunitate a ştefaniştilor este legat de faptul că suntem obligaţi să performăm la nivelul  tradiţiei instituţiei chiar şi în ipotezele de lucru existente. Suntem nevoiţi să ne armonizăm demersurile din acest nou an cu reputaţia unei şcoli care a performat adesea la nivel de excelenţă” a spus Popescu.

El a trecut în revistă şi câteva realizări ale Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din anul şcolar încheiat.

Astfel, pentru al patrulea an consecutiv, absolvenţii colegiului au promovat 100% examenul de bacalaureat, iar mediile elevilor  au plasat colegiul pe poziţia a XXIII-a în topul naţional, faţă de locul al XXV-lea în anul 2021.

„Pe lângă cei doi lideri ai promoţiei 2022, Eduard Dumitrescul şi Bogdan Rusu, olimpici cu multiple premii care au parcurs cursurile gimnaziale şi liceale cu media maximă, s-au evidenţiat şi absolvenţii cu media 10 la bacalaureat, actualii studenţi medicinişti Alina Vişan şi Dinu Hostiuc.   Totodată, centralizarea rezultatelor absolvenţilor noştri, care urmează a se finaliza, oferă  satisfacţia efortului asumat. Ştim că Mara Galan, la Bucureşti, şi Dinu Hostiuc, la Iaşi,  au promovat cu   punctaj maxim  admiterea la Medicină” a spus Popescu.

El a subliniat că un succes însemnat au înregistrat şi cei 34 de absolvenţi gimnazişti care au clasat colegiul pe poziţia a XI-a în topul naţional şi că s-au remarcat cei doi lideri ai promoţiei, Lia Vieriu şi Tudor Aparaschivei, dar şi Sabina Curcă-Costan şi Sebastian Varvaroi, ambii cu media 10 la evaluarea naţională.

„Ascensiunea gimnaziştilor la nivel naţional este substanţială: gimnaziştii anului 2021 erau pe poziţia 42. În consecinţă, în topul naţional bazat pe media şi procentul de promovare la bacalaureat, pe media de admitere în liceu şi pe scorul olimpic, colegiul nostru este pe locul al XX-lea, faţă de al XXV-lea în 2021” a menţionat directorul CN „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Mai mult, el a punctat că, având sprjinul colaboratorilor, s-a organizat Gala Olimpicilor Ştefanişti, ediţia 2022, prilej cu care cei 85 de olimpici naţionali, unii internaţionali,   dimpreună cu profesorii lor coordonatori au fost premiaţi şi aplaudaţi. Cei mai talentaţi matematicieni şi fizicieni au fost recompensaţi şi cu bursele anuale „Profesor Gheorghe Marchitan” şi „Profesor Marian Scheffel”.

„S-au remarcat Sabrina Macoveiciuc, laureată a titlului «Elevul ştefanist al anului 2022», participantă la olimpiadele naţionale de matematică, fizică, informatică, biologie şi lingvistică; Maria Popa, locul II la Olimpiada Naţională de Matematică, precum şi olimpicii internaţionali la astronomie şi astrofizică Rafaela Barac Bologa,  David Palaghianu şi Dragoş Sârghi. Avem speranţe întemeiate vizavi de perspectivele unor elevi pasionaţi care pot spori vitrina cu trofee a colegiului. Au dovedit-o deja Tudor Amorăriţei, Paul Burcă, Nicolay Ionescu, Alexandru Ispir, David Palaghianu, Ştefan Tomiţă  etc.  Dublarea numărului  olimpicilor naţionali se explică şi prin faptul că echipa de baschet băieţi a colegiului a obţinut locul al IV-lea la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar” a mai spus Popescu.

El i-a felicitat pe toţi cei 805 elevi ai şcolii, dintre care 130 gimnazişti, pentru rezultate excelente la sfârşitul anului şcolar precedent.

Dan Popescu a menţionat că 35 dintre liderii celor 27 de clase ale colegiului, adică 4,3% din umărul elevilor,  au obţinut media generală 10.

„Evoluţii în nota tradiţiei culturale a şcolii au avut elevii colegiului şi în activităţi extracurriculare – Corala de fete «Ciprian Porumbescu» a obţinut două premii la concursuri naţionale de profil şi va continua cu succese importante aventura europeană, trupa de teatru «Pi» şi-a reorganizat formaţiunea, programul «Vara ştefaniştilor» în care au fost implicaţi bobocii de clasa a IX-a, dar şi boboceii de la clasele a V-a a avut succesul scontat etc.” a mai arătat directorul CN „Ştefan cel Mare”.

Dan Popescu spune că aceste reuşite instituţionale ale  anului încheiat vor stimula resursele umane implicate direct şi indirect pentru rezultate de excelenţă şi în anul şcolar 2022-2023.

„Elevilor de la cele două clase a V-a şi celor de la clasele a IX-a le transmitem felicitări pentru că au demonstrat că pot accede în ethosul ştefanist şi le urăm integrare facilă  în starea sa spirituală” a continuat Popescu.

Directorul CN „Ştefan cel Mare” Suceava a încheiat cu un citat al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură al anului 1957, scriitorul şi filosoful Albert Camus: „Succesul nu este greu de obţinut. Greutatea este să-l meriţi”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI