O vară cum n-a mai fost

> L.D. CLEMENT

…Şi-a reînceput, mai grăbită, şcoala. După cum mi-a şoptit un hâtru, (poate că) jalea copiilor, tristeţea dascălilor, fericirea părinţilor. Să fie şi astfel? O fi fiind pe undeva…

…Semn clar că s-a sfârşit vara, o vară cum n-a mai fost. Mai întâi, pur şi simplu, că doar una a fost vara lui 2022, altfel în comparaţie cu cele anterioare şi, desigur, irepetabilă. Prin întâmplări, experienţe, poveşti (nu doar în relaţie cu ce va fi fost „vacanţa mare”). Bunăoară, în aşa vară, am întâlnit patru băieţei de „primară”, doi şi doi, pare-se că puşi în premieră pe afaceri asemenea. La vreme de mare căldură, doi puneau în vânzare, la stradă, o băutură răcoritoare. Ceilalţi doi, poate că mai practici, în faţa unui garaj dintre blocuri, ofereau spre revânzare la pahar de unică folosinţă răcoritoare din comerţ. Cumva păreau orientaţi, integraţi într-un actual sistem naţional de împuşcat parale – comerţ naiv la negru, c-aşa merge vorba: un câştig mic nu-i pierdere mare. Interesant e să-i vezi peste vremuri, unde şi cum: mari oameni de afaceri, straşnici slujbaşi ai statului sau pălmaşi printre străini, reclădind Româniile de dincolo de graniţe?

…Dar chiar ca niciodată, în această vară autorităţile au tras semnale, repetate în serie, despre „substanţele interzise”. Deşi mesajele au părut a viza mai ales prevenţia, se pare că undeva, într-o zonă umbrită, pe care cei mai mulţi n-o ştim ori ne prefacem că n-o ştim, se întâmplă chestii cum n-au mai fost pe la noi până acum. Să aibă ele legătură (doar) cu vârstele, cu afacerile, cu…? Vom afla mai exact atunci când va creşte curajul să i se spună adevărului pe nume şi când vom izbuti să redăm realitatea fără apel la eufemisme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: