La Muzeul de Istorie Suceava 

Expoziţie de pictură Margareta Catrinu

> Aproape 90 de lucrări, realizate în diferite perioade de creaţie ale artistei, vor putea fi văzute până pe 30 octombrie a.c.

 Muzeul Naţional al Bucovinei a anunţat organizarea, în data de  8 septembrie, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie, vernisajului expoziţiei de pictură „Aripi de lumină”, semnată de pictoriţa Margareta Catrinu.

Aproape 90 de lucrări, realizate în diferite perioade de creaţie ale artistei, vor putea fi văzute până pe 30 octombrie a.c., în Galeria cu Bolţi a Muzeului de Istorie.

Graţie unei generoase donaţii realizată de artistă, 45 de lucrări vor rămâne în patrimoniul muzeului. Despre acestea, Constantin-Emil Ursu, directorul instituţiei, scrie în catalogul-album ce va fi lansat cu ocazia vernisajului:

„Întâlnirea Margaretei Catrinu cu Muzeul Naţional al Bucovinei s-a întâmplat abia în vara anului 2021, la Vama, în cadrul taberei de pictură organizate anual de instituţia suceveană. Ulterior, coperta catalogului acestui eveniment avea să fie înnobilată cu fragmente dintr-o lucrare semnată de artista clujeană.

Sfârşitul anului 2021 avea să aducă o veste importantă pentru muzeul sucevean: Margareta Catrinu dorea să dăruiască, sub formă de donaţie, un număr important de opere, lucrate în mai multe etape ale creaţiei sale.

Margareta Catrinu, absolventă a Institutului de Arte Plastice şi Decorative «Ion Andreescu» din Cluj-Napoca, ca şefă de promoţie, începe să expună din 1975, singură sau în expoziţii colective, la Zalău, Cluj-Napoca, Bucureşti, Bistriţa, Târgu Mureş, Bacău, Buzău, Alba Iulia, Iaşi, Arad, Sibiu. După 1990 va expune la Toulouse şi Saint Sever (Franţa), Zwole (Olanda) şi la Budapesta. Lucrări ale sale se regăsesc în colecţii particulare din România, Marea Britanie, Grecia, Franţa, Olanda, Italia,  Elveţia, Spania, SUA etc.

Prezenţa doamnei Margareta Catrinu la Suceava, cu o expoziţie personală, care constituie de fapt o importantă donaţie, onorează Muzeul Naţional al Bucovinei şi, fără îndoială, aduce plusvaloare colecţiei sucevene de artă. Iar faptul că acest dar ilustrează perioadele importante de creaţie nu face decât să mărească importanţa acestui nou fond artistic.

Îi mulţumim doamnei Margareta Catrinu pentru generozitatea sa şi ne bucurăm că, alături de alţi importanţi artişti plastici români, a înţeles că Muzeul este instituţia care, graţie funcţiilor sale, tezaurizează şi păstrează cel mai bine, pentru generaţiile viitoare, mărturiile materiale ale diverselor epoci.

De asemenea, suntem convinşi că şi expoziţia personală se va bucura de aprecieri şi, sigur, va oferi câteva clipe de reflecţie vizitatorilor noştri.” (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: