Dilema PSD

Ion Iliescu, odată cu crearea FSN-ului, a legat destinul social-democraţiei româneşti de bazinul electoral al pensionarilor şi al necăjiţilor, al defavorizaţilor sorţii, însă, ca să beneficieze mereu de voturile acestora, nu a avut niciun interes să le rezolve necazurile o dată pentru totdeauna, ci să-i menţină în starea de sărăcie ca să nu-şi piardă votanţii şi să nu-şi diminueze propriile bazine de inşi captivi, dependenţi de pomenile din campaniile electorale. Acum însă a sosit scadenţa: criza energetică depăşeşte temerile nu numai pentru România, iar întreţinerea, salvarea populaţiei sărace au nevoie de fonduri uriaşe, de care bugetul nu dispune decât în mică măsură. Nu ştiu pe unde va scoate cămaşa principalul partid al majorităţii de guvernământ după ce a tot promis măriri de pensii, salarii, ajutoare… la tot natul.

Cum a ajuns aici? Frica de a pierde alegerile: dacă numărul săracilor şi al celor cu pensii mici ar scădea, ar creşte proporţia clasei de mijloc, iar votul s-ar îndrepta spre partidele de dreapta. Fireşte, economiştii o spun de când lumea: dacă vreţi să trăiţi mai bine, munciţi mai mult şi mai eficient, investiţi în economie, dezvoltaţi-vă industria şi agricultura, învăţaţi să administraţi mai bine ţara. Nu avea PSD specialişti? Ba da, dar  tocmai de aceea n-au acceptat în ruptul capului să facă reforme liberale. Şi nici pe alţii nu i-au lăsat şi nu-i lasă, condamnându-şi propriul popor la sărăcie şi subdezvoltare de peste trei decenii. Noroc cu intrarea în UE şi cu programele ei generoase de sincronizare cu celelalte state europene.

În mod normal, orice partid îşi creşte bazinul electoral prin reforme inteligente, prin  programe de guvernare coerente şi fezabile, numai că PSD, încă de la alcătuirea prezentei majorităţi de guvernământ, iese zilnic în mass-media numai cu declaraţii promiţând în stânga şi dreapta măriri de pensii şi salarii, mai ales ale celor mici, cu scutiri şi reduceri de taxe, fără a preciza şi posibilităţile reale, sursele de finanţare, fără a face calcule de sustenabilitate şi fără a-şi consulta partenerii de coaliţie şi guvernare, nici măcar pe prim-ministru. Astfel se plasează într-o poziţie de forţă şi şantaj cu scopul de a ieşi electoral în evidenţă şi a lua faţa celorlalte partide ale majorităţii de guvernământ. Un fel de politică de puştani colţoşi de grădiniţă.

Or stilul acesta abrupt de a pune carul înaintea boilor nu mai poate da rezultate ca altădată: buna guvernare priveşte toate forţele politice, iar situaţia economică şi politică europeană, strânsă în chingi de criza energetică provocată de tăierea gazului rusesc şi de ameninţarea războiului, nu trebuie să permită niciun fel de eroare, niciun fel de aventură politicianist-populistă. Aşa că PSD nu va putea puncta electoral dacă ar provoca instabilitate politică şi ar forţa ieşirea de la guvernare. Pe deasupra, va pierde voturi dacă nu preia guvernarea în luna mai, anul viitor, aşa cum s-a înţeles cu partenerii la obţinerea învestiturii actualului guvern. A nu se uita că PSD va organiza viitoarele alegeri din 2024 când vor avea loc toate: locale, europene,  parlamentare şi prezidenţiale. Nu va fi credibilă nici aruncarea vinovăţiei în cârca liberalilor de moment ce liderii social-democraţi îşi abandonează propriile înţelegeri.

Şi mai e o chestiune dureroasă: coaliţii de guvernământ între PSD şi alte partide au mai fost: 2008-2009, coaliţia PD-L – PSD – PC n-a rezistat decât 10 luni, Uniunea Social-Liberală (USL) din 2011 până în 2014, când înţelegerea iniţială semnată de cei doi lideri Crin Antonescu şi Victor Ponta de a fi susţinut Crin la preşedinţie şi Ponta ca prim-ministru a fost încălcată de „cârlan“ care visa el la postul de preşedinte. Dacă şi actuala coaliţie va fi ratată din aceleaşi calcule politicianiste ca şi celelalte, nu e exclusă varianta ca PSD să nu mai prindă niciodată guvernarea, fiind greu de crezut că va obţine vreodată peste 50% din sufragii. Şi cum preşedinţia n-a mai fost câştigată din 2004, partidul ar putea fi trecut în irelevanţă.

 Numai că în vremuri politice tulburi, cu crize multiple, România are nevoie de stabilitate politică şi de o majoritate sigură, nu de dilemele PSD.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI