Unde ne ţinem ouăle?

> V.I. ADOMNICĂI

Să nu ţii vreodată toate ouăle în acelaşi coş! Este o învăţătură a gospodinelor păţite. Dacă le răstorni pe cele de pe poliţă, rămâi cu celelalte din cămară. La fel ne învaţă şi experţii financiari, când se referă la economisire. Când îi au în vedere pe cei care, de pe o lună pe la alta, reuşesc să mai rămână cu câte ceva din salarii sau pensii. Fiind din ce în ce mai îngrijoraţi, oamenii vor să pună deoparte bani pentru vremurile grele ce stau să vină. De aceea, se întreabă cum ar trebui să facă astfel încât nu-şi piardă mica agoniseală. Însă, când lucrurile sunt în rapidă şi continuă schimbare, chiar şi specialiştilor

le este greu să dea un sfat. Ceea ce ştim că azi este bine se poate ca mâine nu mai fie valabil. Depozitele bancare în lei reprezintă o variantă, dar dobânda nu acoperă nici pe departe devalorizarea prin inflaţie. Cumpărarea de euro este altă opţiune, însă nici moneda europeană nu mai pare la fel de atrăgătoare ca altădată. În ultimul timp, aceasta a scăzut în faţa leului, defavorizându-i pe cei care au economisit în euro. Explicaţiile? Nu suntem destul de avizaţi, însă una ar consta în concediile în ţară ale românilor din străinătate. „Stranierii” îşi schimbă euro în lei şi îi cheltuiesc în achiziţii pentru casele pe care şi le construiesc. Mai merg şi în voiaj, iar, atunci când la casele de schimb cererea de lei este mare, euro se ieftineşte. Dacă anterior moneda euro a fost în uşoară ascensiune, după mulţi ani aceasta dă înapoi. Pe de altă parte, este criză economică, puterea de cumpărare scade, iar consumul la fel. România consumă preponderent din import, iar mărfurile din exterior sunt plătite cu euro. Consecinţa este că importatorii cumpără mai puţină valută, iar la cerere mică aceasta se devalorizează. Diminuarea importurilor este benefică, deoarece banii rămân în ţară şi nu mai contribuie la dezvoltarea altor state. În schimb, net afectaţi sunt exportatorii români, deoarece, cu un euro adus din străinătate aceştia vor obţine, acum, mai puţini lei. Revenind la variantele de economisire, o alternativă o reprezintă şi dolarul american. Aceasta întrucât, aparent, economia SUA se simte mai bine decât cea a Uniunii Europene. La un moment dat, valuta americană era cotată peste cea europeană, aducând, astfel, un plus de câştig deţinătorilor de dolari. Dar speculaţiile cu evoluţia cursului de schimb nu sunt la îndemâna oricui, presupunând cunoştinţe, abilităţi şi experienţă. Pentru muritorii de rând, celor care le mai dă mâna, recomandată poate fi economisirea în monede diferite. În lei, euro, dolari, lire sterline sau/şi în titluri garantate de statul român, după pilda coşului cu ouă al gospodinei. Dacă una dintre economiile în cauză merge prost, în siguranţă vor fi măcar banii investiţi în titluri ori în monedele celorlalte ţări.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: