Documentar

Cu „Madona Bucovinei” la… Congresul Internaţional de Istoria Medicinei

(Iaşi, 15-18 septembrie 2022)

 La precedentul congres din Mexico City, delegaţia română a strălucit prin omul de cultură prof. dr. Dana Baran, titularul catedrei de Istoria Medicinei al UMF Iaşi, care a prezentat comunicări interesante în câteva limbi străine. Carlos Viesca, preşedintele mexican al congresului, a propus ca următoarea întrevedere să aibă loc în Romania, încât în septembrie 2022 vom merge la congresul care va avea loc la noi acasă, la Iaşi. În Mexic, am vorbit despre medicina tradiţională din Bucovina, studiată de savanţi români, D. Danielopolu, S.Fl. Marian şi Nicolae Leon. Am înscris la Congresul de la Iaşi două comunicări; la una dintre ele mă voi referi din motive sentimentale. La Congresul Medical Balcanic din anul 1998, la Tirana, colegii albanezi invitau rând pe rând delegaţiile medicale prin cea mai reprezentativă melodie a ţării respective. Cu emoţii aşteptam melodia care ne va invita până ce am simţit acordurile la vioară a „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, interpretată de un tânăr şi talentat violonist albanez. În liniştea deplină cât a durat „Balada”, sub cupola Palatului Republicii Albania, inaugurat cu acel prilej, am gândit că avem dreptul să adoptăm ca „Imn al Bucovinei” celebra „Baladă” a lui Ciprian Porumbescu, iar dacă adăugăm şi „Madona Bucovinei” putem fi împliniţi. În 1937, marele pictor, poet, actor, regizor, bucovineanul George Löwendal, a surprins chipul unei fetiţe de 15 ani de lângă Cernăuţi, o tânără ţărancă din satul Mahala, pe nume Ana Maximeţ, imbrăcată de romanticul pictor într-un cojocel „întors pe dos”, tablou care a stat câţiva ani în vitrina magazinului „Orfeu” de pe Calea Victoriei din Bucureşti, adunând mulţimi de admiratori, până ce poliţia a determinat inlăturarea din vitrina a acestuia… din cauza perturbării traficului. Admiratori, critici de artă şi Löwendal însuşi au fost de acord că fetiţa din tablou se cuvine să fie denumită „Madona Bucovinei”, afirmând că locul acesteia se află alături de Madone celebre: Madona Sixtină a lui Rafael şi Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

G.Löwendal (1897-1964), scandinav, şcolit la St. Petersburg, devine român de bunăvoie şi odată cu acest tablou. Pictorul a trecut prin Cernăuţi, Chişinău, Bucureşti, Craiova, ajungând şi la Suceava, ca pictor şi profesor la Şcoala Populară de Artă.

Soarta tabloului a fost tristă pentru că, în 1942, ajungând în Germania, în oraşul Köln, într-un bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ars, neputând fi recuperat. Totuşi a renăscut odată cu scrierea unei distinse doamne, scriitoarea şi jurnalista Maria Toacă, din Cernăuţi, care, cu inspiraţie a spus că „Din propria cenuşă se întoarce Madona Bucovinei”.

În secolul XIX, Bucovina a mai avut parte de încă un pictor, Epaminonda Bucevschi, născut în Iacobeni, şcolar la Ilişeşti, mare portretist, pictând catedrala din Agrom (Zagreb) şi multe catapetesme în biserici din sate din Bucovina, cea mai mare şi mai reuşită fiind cea din Biserica Mare a satului meu, Pârteştii de Jos. Toată viaţa a fost preocupat de găsirea celui mai potrivit chip al domnitorului Ştefan cel Mare.

Revenind la Löwendal, părintele artistic al Madonei Bucovinei, regretăm ca acesta nu poate fi prezent cu noi, la Congres, deoarece din 1965 pictează chipuri umane în alte lumi, dar nu şi madone, aceasta fiind unică, la fel ca Bucovina însăşi…

Madona Bucovinei salută reverenţios Congresul Internaţional de Istoria Medicinei din Iaşi, cu cele mai alese urări de succes. Noi rămânem în compania bucovinenilor viguroşi, fără egal, lăsaţi nouă de baronul pictor Löwendal.

IOAN IEŢCU,

VLAD RĂDĂŞANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: