Atacuri cu ştiri false şi jumătăţi de adevăr

Sunt un mare consumator de presă pentru că vreau să fiu cetăţean bine informat, dar posibilitatea să aflu adevărul de la TV, din mass-media se tot reduce, iar ştirile false şi jumătăţile de adevăr se înmulţesc, determinându-l intenţionat pe cititor să-şi formeze opinii greşite. De demonstrat.

Luăm la întâmplare un ziar pe Net şi aflăm că va fi dezastru cu gazul la iarnă, şi asta din două motive: oferta va fi săracă, iar preţurile vor creşte cu 400%. Privesc cu atenţie comunicatele din reţeaua Kremlinului şi observ o ştire care coincide cu datele prezentate de jurnalistul nostru, căruia doar azi nu-i voi da numele. Pentru că ar putea fi socotit din parte-mi un denunţ pentru proferare de minciuni, pentru inducere în eroare a opiniei publice şi pentru crearea panicii, asta în caz că s-ar găsi un justiţiar să-l întrebe de sănătate. Ei, bine, o asemenea ştire nu apare „de amorul artei“, în spatele ei ascunzându-se o campanie proPutin, iar cineva plăteşte manipularea ordinară. Manipulare încercată şi în alte ţări UE, dar unde a fost deconspirat finanţatorul.

Ştirea mi-a sărit în ochi odată cu comunicatul ministerului de resort că stocul de gaze pentru iarnă a depăşit ritmul de înmagazinare, iar cetăţenii nu vor suferi de frig. Informaţia vine din mai multe surse guvernamentale, inclusiv de la prim-ministru, iar preţul gazelor şi al energiei va fi supravegheat de guvern, majoritatea de guvernământ căzând de acord ca nivelele actuale să fie menţinute până în 2027. O declară însuşi dl Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Informaţia despre nenorocirea legată de gaze vine la pachet cu o alta şi mai ticăloasă vehiculată prin studiourile TV în direct: cică guvernanţii şi firmele producătoare au vândut ca proştii altor consumatori străini întreaga producţie de curent electric din acest an, uitând ca la iarnă să ţină poporul în întuneric şi frig. Iar această ştire e rostogolită de moderatori îngroziţi, de aşa-zişi specialişti şi ditai politicieni, că stai şi te întrebi: ce caută astfel de ipochimeni în fruntea României? Cum au putut fi promovaţi în funcţii atât de înalte aceşti inşi analfabeţi şi iresponsabili? Fiindcă întreg sistemul (inter)naţional de reţele electrice funcţionează după reguli tehnice şi formule precise, iar varianta de mai sus e o tâmpenie: conform legilor cererii şi a ofertei, România vinde curent altora când are surplus şi cumpără de pe piaţa internaţională, de obicei de la bursă, câţi MW îi sunt necesari când e cazul. S-au uitat lecţiile de fizică: nu există baterii atât de mari pentru înmagazinarea curentului electric pentru o ţară! Oare cine şi de ce încearcă să creeze panică prostind lumea?

Iată altă ştire falsă, tot din domeniul viitorului imediat, care vine cică plin de groază: „UE a dat directive să-i oblige pe români să mănânce insecte, greieri, gândaci şi lăcuste, interzicându-le carnea de porc şi pe cea de vacă” (nu zic nimic despre agramatism!). Nici vorbă de a ne obliga UE sau altcineva să mâncăm lăcuste, greieri, viermi…, ci de o aprobare pentru „comercializarea lor ca alimente“, concluzia oamenilor de ştiinţă, a nutriţioniştilor fiind că sunt comestibile. Or de aici şi până a ne obliga să le mâncăm ştirea falsă miroase a infracţiune.

Alteori dezinformarea bate în tragic: bombele lui Putin lovesc un tren de călători, omorând doi copii şi câteva zeci de oameni paşnici, dar comunicatul ruşilor susţine că trenul era plin de militari ucraineni, asta ca să justifice crima de război. O mulţime de ziare şi emisiuni de informaţie româneşti publică ştirea, dar nu citează şi alte agenţii de presă unde apar imagini doveditoare, dând gir astfel minciunilor Kremlinului. Cu siguranţă nu o fac gratuit, de nu cumva va fiind vorba despre idioţi utili. Însă astfel de ştiri despre succesele măreţe ale soldaţilor ruşi, ştiri care induc lumea în eroare, inundă zilnic spaţiul public, chiar dacă ucrainenii îşi apără eroic ţara invadată de cotropitori.

Cu ani în urmă, s-a legiferat înfiinţarea CNA ca să ne ferească de ştiri false. Pentru că nu o face, în numele adevărului, cer public (îmi fac iluzii!) Parlamentului să-l desfiinţeze, căci România a ajuns ţara manipulărilor.

Un comentariu

  1. Acest profesor arogant care face discriminare .Am stat in ardeal 10 ani si apoi ma-m retras inapoi in Bucovina împreună cu cei 2 copii ai mei ,deoarece imi murise sotul .Mi-am înscris copii la Scoala generala nr.1, dar acest profesor Tomegea nu a vrut sa mi-l primeasca pe copilul cel mare la el 8n clasa,deoarece am venit din ardeal.Un om fara scrupule.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI