În curând, la Suceava – Mălini – Fălticeni

Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, ediţia 2022

„Toamna-mi îneacă sufletul în fum… / Toamna-mi poartă-n suflet roiuri de frunzare…”

Ne pregătim, cu „binecuvântarea” doamnei Margareta Labiş, pentru încă o ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, ediţia a 54-a, 2022, Suceava – Mălini – Fălticeni. Este adevărat, încă mai este vacanţă, mai sunt mare, munte, tărâmuri exotice, oceane îndepărtate, frig pe la poluri, dar nu-l uitaţi pe Nicolae.

„Anul acesta, în prag de toamnă, ne vom reîntâlni cu eternul nostru de la Mălini, Nicolae Labiş, întru memoria sacră a literaturii române. Nu uitaţi să ne trimiteţi poeziile şi cărţile voastre către concurs. Anul acesta se anunţă premii valoroase. Începând cu această ediţie, o premieră, o nouă secţie pe lângă cea clasică: Cea mai bună carte de poezie apărută în anul 2021! Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2021 va fi în valoare de minim 1.500 de euro.

Premiile pentru secţiunea poezie nepublicată, netrimisă şi nepremiată la alte concursuri vor fi extrem de generoase”, ne-a transmis coordonatorul ediţiei, poetul Ioan Manole.

 

Regulamentul festivalului

Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava şi în colaborare cu Teatrul „Matei Vişniec” Suceava, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria Comunei Mălini, Societatea Scriitorilor Bucovineni, organizează ediţia a 54-a a Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş“, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022, la Suceava, Fălticeni şi Mălini.

Concursul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie, poeţii tineri care aşteaptă la porţile gloriei literare.

Începând cu această ediţie concursul va avea două secţiuni:

 1. Carte de poezie apărută în anul 2021;
 2. Poezii nepublicate, netrimise şi nepremiate la alte concursuri: minim cinci, maxim zece poezii.
 3. Sesiunea carte de poezie apărută în anul 2021

1) Sunt acceptate în concurs: Cărţi de poezii publicate în cursul anului 2021, care nu au mai fost premiate la alte festivaluri literare din ţară, de alte instituţii de cultură din ţară sau de Uniunea Scriitorilor din România, până la data de 31 decembrie 2021, cu specificaţii clare în ceea ce priveşte luna apariţiei. Se vor trimite, prin poştă, două exemplare din cartea de poezie apărută în anul 2021 alături de fişa de înscriere din anexe. Se va trimite aceeaşi carte, în format electronic, şi pe e-mail, până la data de 10 septembrie 2022. În cazul când un autor a tipărit două sau mai multe cărţi pe parcursul anului 2021, aceasta va alege un singur titlu pentru acest concurs.

Adresa de expediere este următoarea: Centrul Cultural „Bucovina” Suceava, str. Universităţii nr. 42, municipiul Suceava, judeţul Suceava, cu menţiunea clară: Pentru Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” – secţiunea carte de poezie.

Participanţii trebuie să completeze şi să expedieze, împreună cu lucrările, formularul de înscriere, însoţit de un scurt CV şi o fotografie personală.

 1. Secţiunea Poezii nepublicate, netrimise şi nepremiate la alte concursuri:
 2. Sunt acceptate în concurs numai lucrări în limba română, scrise cu diacritice, nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare din judeţ şi din ţară.
 3. Toate lucrările vor fi semnate în sistem motto.
 4. La concurs pot participa autori care nu au depăşit vârsta de 35 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România, nu au debutat editorial şi nu au obţinut „Marele Premiu” la ediţiile precedente ale concursului.
 5. Lucrările vor purta, în loc de semnătură, un motto ales de autor; atenţie, un singur motto pe toate lucrările, deasupra titlului, fără însemne personale, grafică sau altă culoare decât cea neagră pentru texte şi vor fi trimise, în ataşamente diferite, împreună cu un curriculum vitae al autorului, pe adresa electronică: [email protected] până la data de 10. 09.2022.
 6. Motto-ul de pe lucrări se va regăsi şi în CV-ul ataşat. În curriculum vitae se va specifica în mod obligatoriu: numele şi prenumele autorului, locul şi data naşterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon şi adresa electronică. Indiferent că sunt trimise în concurs 5 sau 10 lucrări, toate trebuie sa fie grupate în acelaşi ataşament, un singur ataşament pentru lucrări şi unul pentru datele personale.
 7. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minim cinci (5) poezii şi maxim zece (10).
 8. Participanţii trebuie să completeze şi să expedieze, împreună cu lucrările, formularul de înscriere, însoţit de un scurt CV şi o fotografie personală.
 9. Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul concursului „Nicolae Labiş“, iar laureaţii vor fi publicaţi în „Caiete mălinene“, volum editat pe suport electronic sau fizic, în funcţie de posibilităţile financiare, de către Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a le folosi în materialele editate ulterior (numai cu menţionarea numelui autorului).
 10. Laureaţii vor fi anunţaţi cu minim 48 de ore înainte de debutul festivalului, pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere, precum şi la manifestările prilejuite de finalizarea concursului, care vor avea loc la Suceava, Fălticeni şi Mălini.
 11. Manifestările vor consta în lansări de carte, conferinţe literare, expoziţii, şezători literare, recitaluri de poezie, vizite la muzee şi monumente de artă, religioase din judeţ, realizate cu participarea membrilor juriului, laureaţii şi a altor personalităţi literare invitate la festival.
 12. Juriul concursului va fi alcătuit din critici literari, poeţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
 13. Lucrările, poemele pentru concurs vor fi scrise în Times New Roman CE, dimensiunea fontului 12, spaţierea rândurilor 150 %, pentru lucrările trimise prin poştă electronică.
 14. Toate lucrările vor fi semnate în sistem motto.
 15. Nu se admit texte fără diacritice.
 16. Organizatorii asigură laureaţilor cheltuieli de masă şi cazare.
 17. Lucrările, fişa de înscriere, CV-ul şi fotografia se vor trimite, până la data de 10 septembrie 2022 (data poştei), la e-mail: [email protected]
 18. Nu se percepe taxă de participare.
 19. Concurenţii îşi asumă întreaga responsabilitate în privinţa autenticităţii lucrărilor trimise şi a respectării acestui regulament.
 20. Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda premii consistente în bani.
 21. Pe răspunderea autorului în privinţa respectării întregului regulament. Cei care nu vor respecta această regulă vor fi excluşi din concurs, chiar dacă au fost, iniţial, „jurizaţi”.
 22. Membrii juriului nu mai pot schimba, ulterior, ordinea rezultată în urma jurizării. Doar în cazuri excepţionale de balotaj sau de fraudă se vor rectifica poziţiile din clasament după o eventuală jurizare, evaluare.
 23. În acelaşi context, juriul are latitudinea acordării, neacordării sau redistribuirii premiilor. De asemenea, organizatorii se pot consulta cu membrii juriului pentru a stabili lucrările/autorii ce pot fi premiaţi de eventualii sponsori, asociaţii, mass-media, instituţii, societăţi comerciale, persoane private etc.
 24. Toţi laureaţii sunt invitaţi să participe la manifestările care vor avea loc cu ocazia acestui festival. Nu se acceptă absenţe decât în situaţii extreme sau de boală, evident demonstrate. Ignorarea activităţilor culturale şi absenţa de la aceste manifestări pot duce la pierderea valorii materiale a premiilor oferite de organizatori.
 25. În cazul în care restricţiile impuse de situaţia pandemică nu ne vor permite desfăşurarea fizică a evenimentului, acesta se va desfăşura exclusiv online.
 26. Vor fi acordate, în funcţie de posibilităţi şi acorduri, şi premii ale unor reviste literare.
 27. Participanţii vor primi în timp util programul ediţiei cu numărul 54 a Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”.

Relaţii suplimentare, tel: 0755764373 – Ioan Manole; manager general, Sorin Vasile Filip. (Centrul Culturii Tradiţionale Suceava)

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. Mihu Marius Daniel says:

  Buna ziua,
  Nu gasesesc „Fisa de inscriere”.

  Daniel MIHU, Ploiesti

  • Crai nou says:

   Relaţii suplimentare, tel: 0755764373 – Ioan Manole; manager general, Sorin Vasile Filip

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: