Premierul Nicolae Ciucă:

Guvernul va sprijini CJ Suceava pentru realizarea noilor pavilioane de oncologie, pediatrie şi boli infecţioase

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri după-amiază, la Centrul de radio-terapie de la Suceava, că Guvernul României va sprijini autoritatea judeţeană pentru realizarea noilor investiţii ce vizează construcţia unor pavilioane pentru oncologie, pediatrie şi boli infecţioase.

Premierul a spus că a venit la Suceava pentru că aici „se leagă mai multe activităţi”, inclusiv finalizarea acestui centru de radioterapie care este un obiectiv care se realizează în parteneriat public-privat, iar activitatea se va derula şi în cooperare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava.

„Este cât se poate de oportun să vedem asemenea activităţi şi inaugurări” a spus Ciucă.

El a menţionat că Guvernul a aprobat în luna iunie un plan naţional de luptă împotriva cancerului.

„Trebuie să ne focalizăm atenţia cât mai repede posibil şi cât mai responsabil posibil ca acest plan să fie pus în practică” a spus premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că este nevoie de tehnologie de ultimă oră în ceea ce înseamnă tratamentul împotriva cancerului şi că, de asemenea, este nevoie şi de resursă umană, „pentru că specialiştii nu se găsesc atât de uşor”.

Mai mult, premierul a arătat că este nevoie să se identifice acele centre unde se poate asigura tratamentul pentru pacienţii oncologici, arătând că în Moldova funcţionează un centru la Iaşi, iar de acum va fi şi unul la Suceava.

El a adăugat că, la sfârşitul acestei săptămâni, o parte din verificări pentru deschiderea centrului ar urma să fie finalizate şi că se estimează că, în funcţie de obţinerea celorlalte autorizări, este posibil ca de săptămâna viitoare acest nou centru să funcţioneze normal.

Nicolae Ciucă l-a felicitat pe preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur pentru iniţiativa locală în realizarea acestor facilităţi în proiectul de îmbunătăţile a serviciilor medicale pentru populaţie.

În ceea ce priveşte cele trei proiecte de pavilioane noi pentru oncologie, pediatrie şi boli infecţioase, premierul a spus că acestea sunt în agenda de activităţi prevăzute a se realiza prin PNRR.

Este necesară actualizarea la nivel de CAS a procedurilor pentru pacienţii bolnavi de cancer

Nicolae Ciucă a subliniat că au fost operaţionalizate programele pe exerciţiul financiar european, unde sunt alocate 4 miliarde de euro, şi a îndemnat autorităţile judeţene „să se uite” şi spre aceste fonduri.

Premierul a mai spus că a înţeles că, fiind vorba despre un centru de tratament privat, este nevoie ca la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) să se actualizeze grila de finanţare a acestor tratamente.

El a arătat că există proceduri cuprinse în grila CAS, dar întrucât la acest centru este vorba despre proceduri de ultimă generaţie tehnologică, care nu sunt cuprinse în grila CAS, sumele pe care trebuie să le plătească pacienţii sunt destul de mari.

„Va trebui să găsim o soluţie la nivelul Guvernului, împreună cu Ministerul Sănătăţii” a precizat Nicolae Ciucă.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a transmis premierului că administraţia judeţeană vrea să construiască cele noi trei pavilioane. În ceea ce priveşte pavilionul oncologic, suma este de 11 milioane de euro, iar investiţia ar putea fi începută chiar şi cu fonduri de la bugetul judeţean, fiind însă de preferat să se facă cu fonduri europene.

În ceea ce priveşte pavilionul de pediatrie, Gheorghe Flutur a arătat că investiţia va fi făcută de CNI şi că pandemia a dovedit că se impune ca Secţia de boli infecţioase a SJU să funcţioneze într-un pavilion de sine stătător. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI