Pompierii francezi se luptă cu un incendiu de vegetaţie „monstruos” lângă Bordeaux

Peste 1.000 de pompieri se luptă cu un incendiu de vegetaţie „monstruos” în sud-vestul Franţei, care a distrus deja aproape 7.000 de hectare de pădure, potrivit autorităţilor citate de BBC.

Flăcările violente din apropierea oraşului Bordeaux au distrus mai multe case şi au forţat 10.000 de locuitori să fugă.

„Este un căpcăun, este un monstru”, a declarat Gregory Allione, reprezentantul pompierilor, pentru postul francez de radio RTL.

Vântul puternic şi temperaturile ridicate îngreunează operaţiunile de stingere a incendiilor.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că Austria, Germania, Grecia, Polonia şi România „vin în ajutorul” Franţei în lupta împotriva incendiului. „Solidaritatea europeană la lucru!”, a scris el pe Twitter.

Incendiul uriaş din regiunea Gironde din Franţa a făcut ravagii timp de două zile în apropierea comunei Landiras, la aproximativ 30 km sud-est de Bordeaux.

Mai mulţi pompieri au trebuit să fie redistribuiţi de urgenţă din alte regiuni pentru a impulsiona operaţiunea în curs de desfăşurare. Aceştia sunt susţinuţi de avioane specializate care au aruncat apă şi substanţe ignifuge. Dar, în ciuda tuturor eforturilor, joi, incendiul era încă necontrolat, au declarat oficialii locali.

„Este pentru prima dată când vedem un incendiu ca acesta”, a declarat pompierul francez Jérôme Jean pentru site-ul BFMTV.

Premierul Elisabeth Borne şi ministrul de interne Gérald Darmanin au sosit în zona afectată pentru a inspecta amploarea pagubelor.

Mai multe ţări, inclusiv România, participă la operaţiunile de stingere a incendiilor din Franţa

Mai multe state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, trimit echipaje pentru operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie din Franţa, confirmă Comisia Europeană, după un anunţ similar al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Franţa a activat Mecanismul UE de protecţie civilă în contextul incendiilor de vegetaţie. Am trimis patru avioane din cadrul Flotei UE de intervenţii, care erau poziţionate în Grecia şi Suedia. În plus, echipe de pompieri din Germania, Polonia, Austria şi România sunt pe drum, pentru a le oferi ajutor echipelor de intervenţie”, a comunicat Comisia Europeană, prin Twitter.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI