Prefectura Suceava:

Casa Morţun, a cărei demolare a fost oprită de activistul Ioan Ilişescu, va fi pusă în siguranţă de Primăria Fălticeni

> Municipalitatea fălticeneană va inventaria toate clădirile din oraş care ar putea fi clasate ca monumente istorice

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a aprobat, cu obiecţiuni, raportul comisiei mixte de verificare din care au făcut parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Inspectoratului de Poliţie judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, comisie organizată în vederea verificării situaţiei imobilului – Dispensar („Casa Morţun”) din strada Maior Ioan nr. 11 din municipiul Fălticeni, raportat la prevederile imperative ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, a anunţat, miercuri, Prefectura Suceava.

Potrivit raportului, comisia a propus adoptarea mai multor măsuri.

Astfel, se propune constituirea unei comisii inter-instituţionale de specialitate, compusă din reprezentanţi ai autorităţii publice locale, ai asociaţiilor şi fundaţiilor legal constituite cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, ai instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu, în vederea verificării şi inventarierii tuturor clădirilor aflate pe raza municipiului Fălticeni care ar putea fi clasate ca monumente istorice potrivit prevederilor legale.

Totodată, având în vedere pericolul pentru siguranţa pietonilor pe care îl reprezintă clădirea parţial demolată, cu resturi de moloz şi cărămidă din zidul demolat căzute la limita cu trotuarului străzii Maior Ioan, a riscului de prăbuşire pentru elemente din interiorul construcţiei, comisia solicită ca Primăria Fălticeni să adopte măsuri de punere în siguranţă a circulaţiei în zonă, prin montarea de bandă avertizoare şi afişe pentru interzicerea accesului şi atenţionarea asupra pericolului de accidentare, prin închiderea golurilor de acces în clădire şi prin blocarea circulaţiei pietonale pe trotuarul din apropierea clădirii, cu devierea circulaţiei pietonale pe celălalt trotuar al străzii, măsuri ce au fost adoptate parţial pe timpul controlului.

Se doreşte ca alte situaţii asemenea să fie evitate

În completarea propunerilor comisiei mixte, prefectul a dispus ca, pentru evitarea unor situaţii similare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, a protejării imobilelor ce pot fi clasate ca monumente istorice, precum şi a adoptării imediate a măsurilor de sistare a lucrărilor de construire sau desfiinţare în situaţia descoperirii de vestigii arheologice, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava să ofere în perioada imediat următoare consultanţă de specialitate tuturor primăriilor din judeţ, conform atribuţiilor instituţionale.

Prefectura Suceava a făcut publice şi obiecţiunile ridicate de prefectul la conţinutul materialului supus aprobării.

Astfel, prefectul Alexandru Moldovan a constatat că între data sesizării Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Suceava, respectiv 8.07.2022, şi data concretă a verificărilor preliminare întreprinse de această instituţie, inclusiv în teren, şi a întocmirii notei de constatare nr. 1334/18.07.2022, există un interval de timp în care inacţiunea DJC Suceava nu poate fi explicată raportat la înscrisurile puse la dispoziţie şi prevederile legale privind normele metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice.

În aceste condiţii, având în vedere că declanşarea procedurii de clasare nu a fost realizată în regim de urgenţă aşa cum a solicitat reprezentantul Fundaţiei Culturale „Şezătoarea” din municipiul Fălticeni (Ioan Ilişescu – n.red.), Instituţia Prefectului va înainta Ministerului Culturii raportul comisiei mixte de verificare, notificând în acelaşi timp cu privire la aceste aspecte şi solicitând clarificarea acestora.

De menţionat este că, în acea perioadă, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava nu avea o conducere desemnată prin ordin de ministru.

Prefectul consideră că măsura propusă de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, respectiv sancţionarea contravenţională a Primăriei Fălticeni cu amendă în cuantum de 10.000 lei, excede competenţa legală a comisiei constituite prin ordin al prefectului. Urma să fie notificată DJC Suceava asupra faptului că, potrivit prevederilor legale, agenţii constatatori din cadrul instituţiei răspund de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor la regimul de protejare a monumentelor istorice.

Totodată, pentru că expunerea în cadrul raportului comisiei a cronologiei de emitere a actelor administrative emise de autoritatea locală – respectiv autorizaţia de desfiinţare nr. 55/28.04.2022, ordinul de începere a lucrărilor de demolare nr. 15822/07.07.2022, ordinul de sistare a lucrărilor de demolare nr. 17136/25.07.2022, dar fără a se fi cuantificat în timp momentul efectiv în care au început lucrările de demolare, –Instituţia Prefectului solicită IPJ Suceava clarificarea acestui aspect „pentru că specialiştii serviciului de specialitate din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie au, spre deosebire de ceilalţi membri ai comisiei, competenţa legală de a aprecia dacă acţiuni sau inacţiuni constituie, potrivit legii, contravenţie sau infracţiune şi pot dispune procedural în consecinţă, după caz”.

Prefectul Alexandru Moldovan a declarat că activitatea acestei comisii „nu a fost şi nu trebuie privită ca o acţiune sancţionatorie vizând instituţii sau autorităţi administrative la nivel local”.

„Scopul este doar protejarea patrimoniului istorico-cultural la nivelul judeţului Suceava. Trebuie să fim conştienţi că moştenirea culturală, istorică, arhitecturală pe care o avem trebuie ocrotită prin toate mijloacele pe care legislaţia actuală ni le pune la dispoziţie şi pentru ca acest demers să aibă finalitate, autorităţile şi societatea civilă, împreună, trebuie să conlucreze corect şi continuu” a concluzionat Alexandru Moldovan.

Reamintim că, în data de 25 iulie, Ioan Ilişescu, preşedinte al Asociaţiei „Şezătoarea”, observând că unul dintre pereţii clădirii în care a funcţionat dispensarul uman a fost demolat de o firmă contractată de Primăria Fălticeni, s-a urcat pe clădire pentru a protesta şi a determina autoritatea locală să sisteze demolarea. Situaţia a fost detensionată după ce Primăria Fălticeni a dispus sistarea lucrărilor de demolare. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI