Şcolile de vară continuă în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Tabăra de creaţie „Credinţă şi Artă”, eveniment îndrăgit încă de anul trecut de copiii Parohiei Pacea din Suceava, a ajuns la cea de-a II-a ediţie. De această dată, atelierele se desfăşoară într-un cadru de poveste din localitatea Cacica, unde, în perioada 8 – 12 august 2022, elevi cu aptitudini artistice din Suceava şi Ciumârna descoperă legătura dintre bine şi frumos prin cuvânt şi culoare, cunoscând tradiţiile naţionale româneşti şi spiritualitatea creştin-ortodoxă.

Cea dintâi zi a taberei a debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, prin care au fost înălţate rugăciuni de mulţumire către Preamilostivul Dumnezeu.

După întâmpinarea participanţilor, un moment inedit l-a constituit prezentarea colecţiei de costume tradiţionale româneşti a doamnei profesor Adriana Celsie, care le-a împărtăşit copiilor din tainele meşteşugului şi ale simbolisticii modelelor cusute cu migală şi dibăcie. Totodată, după ce au înţeles faptul că aceste veşminte de o valoare nemărginită exprimă bucuria, grija, dragostea şi mai ales credinţa şi jertfa strămoşilor noştri, cei mici au cercetat cu mânuţele lor cămăşile adunate din aproape toate zonele ţării, având bucuria de a le şi încerca, moment care a stârnit numeroase chiote de bucurie. Îmbrăcaţi în straiele populare, copiii au reconstituit din depărtările istoriei poporului nostru momente de sărbătoare din viaţa ţăranului român, precum nunta, zilele de Paşti şi de Rusalii, aducând într-un fel alinarea dorului celor plecaţi.

A urmat vizionarea filmului „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, documentar proiectat de Sectorul Media şi Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Elevii au avut bucuria de a urmări cele mai importante aspecte din viaţa Sfântului Mare Mucenic Ioan, ale cărui moaşte sunt aşezate în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul ansamblului arhiepiscopal. O producţie Trinitas TV, televiziune a Patriarhiei Române, filmul este precum o călătorie în timp, în vremea domnilor ării Moldovei, cei mici întâlnindu-se, prin imagini de excepţie, cu momente impresionante din viaţa marelui mucenic, dar şi cu mărturii ale desăvârşitelor minuni, primind astfel darul Sfântului Ioan cel Nou. Documentarul filmat pe parcursul unui an prezintă şi aducerea cinstitelor sale moaşte în Moldova de către domnul Alexandru cel Bun, dar şi momentele istorice zbuciumate, când racla marelui mucenic a fost dusă dincolo de hotarele Moldovei, precum lungul exil polonez, între anii 1686-1783.

Invitatul special al acestui proiect,  doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Judeţean Suceava, a susţinut un atelier de comunicare şi cateheză pornind de la subiectul filmului urmărit cu sufletul la gură atât de cei mici, cât şi de cei mari. Doamna inspector, prin darul cuvântului şi al bucuriei, a reuşit să potolească setea de joc şi cunoaştere a elevilor prezenţi, dar mai ales să le deschidă inima.

În aceste zile vor mai avea loc ateliere de iconografie, jocuri şi concursuri educative, activităţi cu caracter duhovnicesc, seri tematice, precum şi ateliere de cunoaştere şi dezvoltare personală.

Organizată la iniţiativa părintelui paroh Ştefan Hisem şi a părintelui Adrian Belei, tabăra „Credinţă şi Artă” se desfăşoară în colaborare cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prin prof. Gabriela Hisem şi prof. Roxana Bliorţu. (IRINA URSACHI, Foto: CRISTI TURCULEŢ | ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: