Fantezie

NORII

O carte din copilărie povestea legenda norilor: norii sunt animalele, plantele şi oamenii pe care Creatorul lumii din carte i-a greşit; neputându-i pune în lume, i-a pus pe cer, ca nori.

Priveşti norii: un elefant cu o trompă prea lungă şi trei picioare; o cămilă cu două capete; un om cu o mână prea mare; un copac cu rădăcini răsfirate. Aceste fiinţe, făcute de Creator, dar care nu au loc în lume, merg pe cer, încet sau repede, duse de vânt, mai ales primăvara.

Toamna şi iarna norii sunt altfel, toate fiinţele se ascund după fâşii lungi de nori.

Lucrurile neterminate, faptele fără rost, tot ce nu putem aşeza în viaţa noastră, ne urmăresc, ca un cer cu nori de primăvară, din amintiri şi din vise. Visăm tot ce nu am făcut, oraşele pe care nu le vom vizita, oameni care sunt altfel. Din amintiri răsar fapte cărora nu le ştim rostul, oameni care nu ne spun nimic, drumuri pe care nu am mers niciodată.

Atunci sau atunci puteam întâlni un om, merge pe un drum, sau puteam termina ceva. În trecut şi în viitor sunt lucruri nedesăvârşite, lucruri care apar în viaţa noastră ca nori duşi de vânt, ca umbre fantastice a tot ce nu am înfăptuit.

Cartea din copilărie, de care îmi aduc aminte, pe care am pierdut-o, este o carte pe care nu am terminat-o niciodată de citit. Era o carte ciudată, din care am să vă povestesc o altă amintire, o poveste aşa cum mi-o amintesc eu: legenda literei X şi a literei Y. Odată, un grup de tineri a mers într-o grădină pentru a sărbători. O tânără a adormit în grădină cu braţele cruciş pe piept. Oricât au vrut să o trezească, ea nu s-a trezit. În amintirea ei s-a inventat litera X. Un tânăr a venit mai târziu şi a trezit-o. În cinstea lui a fost creată litera Y.

Toate lucrurile din lume au legende: legende au şi norii, şi lucrurile neterminate, şi literele X şi Y, şi cărţile pe care le pierdem. Legende au şi drumurile pe care nu mergem, şi oamenii pe care nu-i întâlnim, şi necunoscutele X şi Y din ecuaţii.

Aceasta este doar amintirea cărţii, cu basme din Ţara Rutabaga, pe care nu am terminat-o de citit, pe care, mai apoi, am pierdut-o.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: