Bucovina e în mare doliu!

> Steaua vieţii poetului Vasile Tărâţeanu nu s-a stins, ci va lumina de-acum cutezanţei şi speranţei din cerul nostru de sfinţi

Nu putem spune că luptătorul şi învingătorul Vasile Tărâţeanu ne-a părăsit. Nu! Steaua acestui mare patriot român, membru de onoare al Academiei Române, va lumina de-acum înainte din cerul nostru de sfinţi.

Constatăm cu durere că ne părăsesc boierii culturi române, aproape că nu au mai rămas dintre cei adevăraţi. Unul dintre ei e Vasile Tărâţeanu, care şi-a confirmat obligaţia de a fi responsabil pentru tot ceea ce face, ce aşteptau de la el prietenii, conaţionalii. A fost cel mai cunoscut şi mai iubit în Ţară român din nordul înstrăinat al Bucovinei. Nimeni din marii oameni ai Bucovinei n-a fost atât de bine cunoscut, primit şi apreciat în spaţiul românesc precum Vasile Tărâţeanu, deţinătorul onorificului titlu de membru de onoare al Academiei Române, cetăţean de onoare al satului natal Sinăuţii-de-Jos şi din câteva municipii din Patria istorică, menţionat cu numeroase distincţii şi premii naţionale pentru literatură din partea României. Toate acestea trag la cântar, dar cea mai mare a fost dragostea de care se bucura scriitorul în mijlocul conaţionalilor, fiind un reper pentru comunitatea din această insuliţă românească – Bucovina, din Marea sa Românie pe care şi-a dorit-o Unită.

Destinul lui e unic. Este cel al unui luptător şi învingător, deşi arma pe care a folosit-o a fost întotdeauna cuvântul bun, dragostea, diplomaţia, cultura, literatura, nu distrugerea, nu ura şi răzbunarea. Prietenul tuturor, iertător şi săritor la nevoie, săvârşitor de fapte bune, fratele pe care poţi conta oricând, a găsit întotdeauna un cuvânt bun, un sprijin, o încurajare pentru fiecare. Cu toată dragostea şi sinceritatea îi spuneam „Vasile cel Mare”, „cel Viteaz”, „cel Bun”…

Deşi a avut de înfruntat nu puţine lovituri ale destinului, luptătorul Vasile Tărâţeanu le-a învins pe toate şi ne bucuram nespus că din nou era în prima linie pe baricadele luptei pentru existenţa noastră în această Românie Mică, unul din importanţii lideri de opinie, cunoscut de toată lumea românească, menit să poarte blazonul inconfundabil al românismului. Îl credeam învingător, biruitor, nu puteam nici să ne închipuim că i se poate rupe firul vieţii atât de subit.

Şi până a deveni preşedinte al Asociaţiei Centrul cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, combatant aprig pentru dreptatea românească, a osârduit la editarea ziarelor „Plai românesc”, „Arcaşul”, a organizat festivaluri, congrese, lansări de carte… Fiind cunoscut în spaţiul românesc mai mult ca poet, o perioadă importantă din viaţă Vasile Tărâţeanu a activat ca ziarist la „Zorile Bucovinei”.

Ne-am molipsit de la el de patriotism, de dragoste de neam, de grai, de Ţară.

Acum, când sufletu-i nobil planează în sferele divinului, dorim să-l însoţească mereu lumina lină, Dumnezeu să-l ţină mereu în dreapta sa în Împărăţia veşnică a cerurilor, iar noi îi vom păstra mereu vie în inimi amintirea! („Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din Ucraina)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: