Programe de vacanţă ale Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei” pentru copiii şi tinerii necăjiţi

Luna Iulie a fost foarte rodnică pentru Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. După programul de vacanţă pe care l-a organizat pentru tinerii voluntari ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Suceveni (ATOS) drept recompensă pentru efortul susţinut în perioada pandemiei şi în contextul actual al războiului, unde s-au implicat cu dăruire în sprijinirea refugiaţilor, a venit rândul celor două programe de vacanţă pentru copiii şi tinerii necăjiţi din întreg judeţul Suceava, din Arhiepiscopia noastră.

Tineri înscrişi în proiectul de burse „Bani de liceu” şi copii şi tineri necăjiţi aflaţi în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava au făcut parte din primul program de vacanţă de la Slătioara, la poalele Masivului Rarău, unde este Rezervaţia Naturală Codrii Seculari, aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO. În al doilea program de vacanţă au participat copii şi tineri săraci din parohii din judeţul Suceava şi un tânăr din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor Suceava.

64 de copii şi tineri s-au bucurat în cadrul celor două programe de vacanţă, fiecare cu durata de 5 zile. Am fost tot timpul alături de ei împreună cu 4 voluntari din cadrul ATOS şi ne-am străduit cu toţii să le oferim oaspeţilor noştri clipe minunate.

Drumeţia în rezervaţie şi pe munte a fost spectaculoasă. De sus, de pe Runc, am văzut, în toată splendoarea, Fâneţele Montane de la Todirescu şi Masivul Rarău. La stână am mâncat caş, urdă şi balmoş şi ne-am jucat cu animalele. N-au lipsit sportul şi mişcarea la fâneaţă, am jucat fotbal, volei, am alergat, am făcut jocuri. Am cântat la foişor şi ne-am uitat la două filme frumoase şi educative.

Am avut şi un atelier de cunoaştere a animalelor, în cadrul căruia copiii şi tinerii au vizitat două gospodării din apropiere şi au văzut cai, vaci, viţei, oi, capre, găini şi am descoperit cu toţii ce foloase avem de la animale, pe care avem datoria să le îngrijim, evitând violenţa şi batjocura la adresa lor.

 Întâlnirea cu psihologul a fost foarte potrivită. Copiilor şi tinerilor li s-a vorbit de primejdia petrecerii îndelungate pe internet, la telefon, televizor şi reţele sociale şi s-au abordat teme precum: bucuria, stima de sine, curajul, hotărârea şi managementul timpului.

Focul de tabără a fost cireaşa de tort. A fost incredibil!

Din 2007 şi până acum, 624 de copii şi tineri au fost sprijiniţi de Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”.

Mulţumim lui Dumnezeu că suntem sănătoşi şi că am reuşit ce ne-am propus pentru luna iulie, fiind cu gândul la luna august care a început şi care este, din nou, o provocare frumoasă, pentru că urmeză alte două programe de vacanţă pentru copiii şi tinerii săraci, aflaţi pe lista de aşteptare.

Cu nădejde, înainte! Doamne-ajută! (Pr. JUSTINIAN-REMUS COJOCAR, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

 Notă: Persoanele care doresc să sprijine această activitate pot să facă donaţii către Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, IBAN: RO02CECESV5930RON0969960 deschis la CEC Bank Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: