UDMR n-a mai picat în picioare!

Trebuie spus din capul locului că Şcoala de vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos) a fost destinată de la început apropierii între tineretul român şi cel maghiar, asta după incidentele etnice grave de la Târgu Mureş din 1990. Între timp, intervenţia statului maghiar şi a liderilor unor formaţiuni politice extremiste a dus lucrurile din nou spre confruntare: au apărut peste noapte taberele paramilitare în care tineri ai noştri şi ai lor vorbitori de limbă maghiară învăţau să mânuiască armele şi să se pregătească fizic şi moral pentru război. Al cui război?

Mai trebuie amintit că există un contencios între România şi Ungaria declanşat de tratatul de la Trianon (1920) când naţiunii maghiare i s-au fixat graniţele teritoriului de azi, separând statele componente ale Imperiului Habsburgic în funcţie de componenta etnică, iar Transilvania a revenit cum era şi firesc statului român, ceea ce a nemulţumit elita maghiară. De atunci asistăm la fel de fel de provocări nu numai în Ardeal, dar şi în fosta Cehoslovacie, Serbia, Slovenia, Ucraina Subcarpatică.

Din punct de vedere militar, situaţiile belicoase s-au încheiat de fiecare dată cu ocuparea de către trupele româneşti a Ungariei în 1919, în 1944-1945 şi apoi în 1956, împreună cu URSS. Cu toate acestea, spiritul revanşard al maghiarilor nu a putut fi potolit, iar tendinţele expansioniste ale regimurilor de la Budapesta continuă şi după 1989. Dar nicio parte nu doreşte o confruntare militară, doar spiritele încinse vorbind despre aşa ceva.

În schimb, elitele politice şi economice ale Ungariei s-au pus pe treabă: au reactivat inutul Secuilor (Székely Land) – HarCov (Harghita+Covasna) + Mureş, fosta regiune Mureş Autonomă Maghiară înfiinţată de Stalin, secuii, una dintre cele trei naţiuni privilegiate din Unio Trium Nationum, fiind complet maghiarizaţi de peste trei secole. Românii, deşi majoritari, au fost veacuri la rând abia toleraţi. Maghiarii au cumpărat ori câştigat în instanţe foste domenii feudale şi castele ale grofilor, au cumpărat sute de hectare de pământ arabil şi păduri, au construit stadioane şi săli de sport în oraşele cu mulţi maghiari, iar trendul continuă şi azi cu acordul tacit al autorităţilor statului român. Toate au fost percepute de populaţia locală majoritară ca gesturi neprieteneşti, ca o încercare de atragere a Ardealului către Budapesta.

În acest climat, au avut loc numeroase ediţii anuale ale respectivei şcoli de vară, cu declaraţii şi gesturi adesea provocatoare, tolerate cum-necum de autorităţi şi de către conaţionali. Tolerate fiindcă ambele ţări vecine sunt membre ale Uniunii Europene, iar vecinătatea e bine să fie cultivată într-un climat de democraţie, libertate şi bună înţelegere. Şi apoi, investiţiile Ungariei în România nu prind rău, în ultimă instanţă pământul şi castelele Ardealului neputând fi cărate cu traista la Budapesta şi nici nu sunt singurii cumpărători de terenuri româneşti.

Anul acesta, astfel de dispute au fost lăsate deoparte de Viktor Orban, prim-ministrul ţării vecine, în schimb ţanţoşul lider maghiar a interpretat rolul de curea de transmisie a lui Vladimir Putin: nimic despre agresiunea împotriva statului independent Ucraina, nimic despre sutele de mii de victime copii, bătrâni, şcoli, universităţi, spitale, blocuri de locuinţe, ci doar acuzaţii la adresa NATO şi a UE, al căror membru este şi Ungaria.

Pe deasupra, un mesaj nazist îngrozitor şi ticălos despre puritatea „europeană” a rasei maghiare: de când migratorii unguri veniţi de prin stepele Asiei erau europeni? De când naţiunea maghiară e una pură, ori purificată, lipsită de minorităţi când de multe secole au maghiarizat români, slovaci, sârbi, ucraineni şi tot ce au prins? Cum este posibil ca liderul unui stat european să susţină astfel de aberaţii în al XXI-lea secol?

Pentru că scandalul declaraţiilor s-a inflamat pe plan internaţional, măgăreaţa cade pe umerii UDMR, participant şi aplaudac al respectivelor bazaconii fascizante, greu de tolerat în Uniunea Europeană. Din păcate, formaţiunea maghiară alcătuieşte majoritatea de guvernământ, implicând guvernul României într-o dandana care nu-i aparţine. Fireşte că se aşteaptă ceva demisii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: