Primăria Suceava vinde încă 10 locuinţe ANL

> Pentru apartamente, preţurile de vânzare variază între 114.309 de lei şi 169.503 de lei, solicitanţii optând pentru achitarea unui avans de 15% şi a ratelor lunare cu dobândă > La bugetul Sucevei, intră 1% din valoarea de vânzare a locuinţei, transferul de proprietate asupra acesteia producându-se numai după achitarea integrală

 Zece locuitori ai municipiului Suceava au depus cerere de cumpărare a locuinţelor ANL repartizate de primărie şi pe care le ocupă cu chirie. Aflăm că numărul solicitanţilor este în creştere după ce, în aprilie 2022, printr-o hotărâre a Consiliului Local Suceava, s-a stabilit că locuinţele pentru tineri pot fi vândute titularilor contractelor, după expirarea a minim un an de închiriere neîntreruptă.

Pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului municipal din această săptămână figurează cereri pentru achiziţionarea a nouă apartamente şi a unei garsoniere, preţurile de vânzare variind între 114.309 de lei şi 169.503 de lei, în cazul celor dintâi. Dacă în ce priveşte apartamentele s-a optat pentru plata unui avans de 15% şi a ratelor lunare cu dobândă, garsoniera va fi achitată integral.

Unităţile locative pe care primăria le vinde se află pe străzile Putna şi Privighetorii, din apropierea staţiei CFR Burdujeni, cât şi pe strada Pictor Şerban Rusu Arbore, din cartierul Obcini, (ansamblul „Metro-Petrom”).

Conform reglementărilor legale, vânzarea se face către acelaşi titular sau aceeaşi persoană în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, vânzarea nefiind condiţionată de vârsta solicitantului. Venitul pe membru familie la data vânzării nu poate depăşi 100% din salariul mediu pe economie, iar titularul nu va avea debite la plata cheltuielilor cu titlul de chirie, a celor de întreţinere sau către bugetul local.

La momentul aprobării HCL, în luna aprilie, în municipiul Suceava erau în exploatare 196 de apartamente de tip ANL situate în ansamblul „Privighetorii” din cartierul Burdujeni, precum şi în ansamblul „Metro-Petrom” şi, respectiv, „Metro”, blocul nr. 30, ambele din cartierul Obcini.

Până la aprobarea acestui act normativ, vânzarea/cumpărarea garsonierelor şi apartamentelor ANL era posibilă după 5 ani de închiriere neîntreruptă.

Vânzarea locuinţei se poate face cu achitarea integrală a preţului final, din sursele proprii ale beneficiarului, precum şi din credit, în rate lunare egale, cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare.

De menţionat este că, în luna mai 2022, Consiliul Local a aprobat înstrăinarea altor 22 locuinţe construite prin programul guvernamental derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În funcţie de criteriile stabilite prin regulamentul aprobat de legislativul municipal, preţul de vânzare pentru apartamentele cu două camere nu depăşeşte 171.000 de lei şi nu coboară sub 107.000 de lei. O garsonieră din Burdujeni este cumpărată cu peste 80.000 de lei, iar una din de lângă Metro, cu până în 74.000 de lei.

La bugetul municipiului Suceava intră 1% din valoarea de vânzare a unei locuinţei, transferul de proprietate asupra acesteia producându-se numai după achitarea integrală a valorii de vânzare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI