David Arcip demonstrează că Fălticeniul excelează (şi) în tenis

Fălticeniul este un oraş mic, dar mare în domeniul performanţei, fie şcolară, fie sportivă. Sportul principal al locului a fost, la un moment dat, canotajul, unde reprezentanţi îi avem pe Ciprian Tudosă, Ionuţ Prundeanu şi Magdalena Rusu, urmat de box, unde ne reprezintă Marina Apetroae şi Andreea Borşa, iar la înot le avem pe Aissia Prisecariu, Rianna Amariei şi pe Daria Alexa. Dar un sport nou care prinde teren în zona Fălticeniului este tenisul, în care, pentru a ajunge la o performanţă înaltă, este nevoie obligatorie de deplasări în afara judeţului Suceava pentru antrenamentele costisitoare, cazări şi aşa mai departe. În cazul celorlalte sporturi, amintite mai sus, înţelegem că e mai uşor din punct de vedere financiar, asta fără să-i uităm pe antrenorii devotaţi de pe plan local.

David, reprezentantul tenisului fălticenean

Din zona tenisului, la juniori, un nume care apare cu rapiditate pe buzele fălticenenilor este David Arcip, care, prin multe sacrificii, şi de timp, şi financiare, reuşeşte să aducă numele oraşului la un nivel înalt.

Cunoscând într-o oarecare măsură familia Arcip, am intrat în legătură, prin telefon, cu mama, Ramona Arcip, şi cu David. Din conversaţia telefonică pe care am avut-o cu mama lui David, am aflat povestea micului mare campion.

…Aceasta a început în decembrie 2016, când băiatul avea 6 ani. Un instructor de tenis a trecut pe la mai multe şcoli din Fălticeni pentru a-i testa pe copii şi pentru a vedea cine are o anumită înclinaţie spre acest sport. Instructorul întindea o plasă de tenis în sălile de sport, împărţea rachete celor mici, iar testul îi viza pe cei care pot lovi minim 3 mingi din 5. Cei care reuşeau erau sfătuiţi să meargă la cursuri, pentru că ar avea o înclinaţie spre acest sport. Testarea s-a desfăşurat şi la Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu”, unde David a nimerit toate mingile!

Mama sa a fost anunţată de profesorul de sport şi l-a înscris pe băiat la antrenamente, fără a avea atunci presimţirea că David va ajunge campionul de astăzi.

 Ascensiunea în lumea tenisului

Din ziua în care au început antrenamentele, David a avut o evoluţie rapidă, astfel încât, în februarie 2017, antrenorul a decis să-l înscrie în clasamentul Federaţiei Române de Tenis (FRT) spre a participa la primul turneu. Acolo a fost învins de toţi… Însă ca orice sportiv cu ambiţie şi determinare, s-a antrenat în aşa fel încât la următoarele două turnee să câştige locul 3, respectiv, în aprilie 2017, locul 1, ridicând primul trofeu, la Săbăoani, judeţul Neamţ. După această primă victorie a urmat o vară încărcată de antrenamente şi turnee organizate de FRT şi MPG, de unde, de cele mai multe ori, s-a întors câştigător.

Această serie de turnee victorioase l-a ajutat pe David să se califice la primele sale turnee naţionale ale campionilor, la Bucureşti, din cadrul MPG, unde băiatul a ajuns campion naţional, iar al doilea la Braşov, unde a devenit dublu campion naţional! În acest turneu de la Braşov, David a fost remarcat de actualul său antrenor, Ferry Lechner. Din acest punct a început ascensiunea lui…

După aceste turnee care i-au adus titlul de dublu campion naţional la categoria roşu, David a avansat la categoria portocaliu la vârsta de 8 ani, din care a ieşit cu încă un titlu de campion naţional. După portocaliu, urmează categoria verde, iar în august 2018 David câştigă campionatul naţional la verde, astfel devenind cvadruplu campion naţional la tenis.

Acum, David, la 12 ani, joacă la categoria U12, unde meciurile sunt deja la un nivel mult mai ridicat, apropiat de profesionist, şi unde majoritatea jucătorilor sunt mai dezvoltaţi decât el din punct de vedere fizic. Pe lângă performanţele de mai sus, David se află pe locul 4 în clasamentul FRT cu 8501 de puncte şi, de asemenea, face parte din lotul naţional de tenis al României.

Programul „campionului David” şi talismanul său

În spatele victoriilor lui David, la fel ca în spatele victoriilor tuturor sportivilor, se află multă muncă. Băiatul are antrenamente de tenis, pregătire fizică şi prevenţie, pentru a şti cum să evite accidentele. În fiecare zi antrenamentele se desfăşoară la Piatra Neamţ sau la Rădăuţi, durând 3 ore, iar la final de săptămână şi în vacanţe, David merge la Braşov, unde se antrenează împreună cu antrenorul său, Ferry Lechner, la CS Lechner Tennis School; acolo, antrenamentele durează 6 ore. Înainte de fiecare competiţie stă câte o săptămână la Braşov, pentru a se antrena.

Tenisul practicat la nivel de performanţă este costisitor, mai ales acum că are şi competiţii internaţionale, care necesită echipamente de înaltă calitate, antrenamente, cazare şi o alimentaţie corespunzătoare. Pentru a acoperi costurile, mama sa a înfiinţat Asociaţia „Campionul David”.

Din discuţia pe care am purtat-o cu ea, am aflat că David este şi un elev foarte bun, terminând clasa a V-a cu media 10. Deplasările pe care le are îl obligă să absenteze de la şcoală, dar asta nu-l împiedică să îşi ia temele de la colegi şi să-şi facă lecţiile cum prinde puţin de timp liber.

Tot de la mama sa am aflat că băiatul, când era mai mic, nu intra pe teren la vreo competiţie fără o bentiţă primită de la antrenorul său, care pentru el reprezenta un talisman norocos. Acum talismanul său e reprezentat de munca pe care o depune, determinarea şi încăpăţânarea sa de a deveni cel mai bun. La întrebarea unde şi-ar vedea fiul peste 10 ani, Ramona mi-a răspuns că s-ar bucura dacă ar fi pe terenul de tenis.

Nimic nu este imposibil

După dialogul purtat cu mama, am vorbit şi cu micul campion. El mi-a spus că lucrul cel mai mult care-i place la tenis este că el poate lua deciziile, simte că preia controlul. Provocări prea mari mi-a spus că nu a simţit să fi avut, deoarece practică sportul din pură pasiune. David afirmă că are un program încărcat şi că, după ce s-a obişnuit cu el, nu-i pare imposibil şi că îi este chiar benefic…

Campionul mi-a spus că ritualul dinainte de meci este de a vorbi cu antrenorul, să stabilească strategia, să discute ce ar putea face în cazul în care a mai jucat cu respectivul adversar şi că în pauzele din timpul meciului se şterge cu prosopul, se întoarce cu spatele şi vorbeşte cu sine pentru încurajări şi eliberarea minţii de îndoieli.

În cazul în care vine vorba de un meci pierdut – acestea fiind fireşti pentru orice competitor –, David are o abordare foarte matură. El îşi gestionează emoţiile chiar mai bine decât mulţi adulţi. În primă fază este puţin supărat, dar conştientizează că a dat tot ce a putut pe teren…

Înainte de a intra în meci, fireşte, are emoţii, dar cum pune piciorul pe teren mi-a spus că acestea dispar şi sunt transformate în energie. Motivarea sa de a câştiga vine din faptul că ştie de ce este capabil şi ştie că nimic nu e imposibil.

David Arcip a spus că cel mai mult îi plac turneele din străinătate pentru că sunt mult mai bine organizate.

Sacrificiile pe care le face? Nu merge în tabere cu colegii, nu iese cu prietenii… aceste activităţi fiind înlocuite de taberele de tenis şi de turnee.

Întrebându-l unde se vede peste 10 ani, David mi-a spus că vrea să fie tot pe terenul de tenis, că va alege un liceu sportiv, când va fi vremea, şi că va face tot posibilul încât în cariera sa să ajungă numărul 1 mondial!

David Arcip îşi va îndeplini visul!

David este un copil determinat şi muncitor, iar din interacţiunea pe care am avut-o cu el mi-am dat seama că este inteligent, foarte modest şi dacă o ţine tot aşa, va ajunge să-şi îndeplinească visul. Seriozitatea, modestia şi maturitatea de care dă dovadă par a-şi avea rădăcinile în pregătirea sa sportivă şi în familia iubitoare care îl susţine.

Am ajuns la părerea că succesul său nu se datorează numai muncii pe care o depune, ci şi ajutorului pe care-l primeşte de la cei din jur, de la mamă, de la tată, de la sora sa şi de la antrenor. Faptul că ei sunt mulţumiţi de realizările lui David şi că indiferent de rezultatul fiecărei competiţii, ei îi sunt alături, reprezintă un factor foarte important în cariera sa de tenisman, dar şi în dezvoltarea sa ca om, pentru că îi este insuflată o mentalitate sănătoasă.

Îi urăm succes lui David Arcip în cariera sa şi mult noroc în continuare, la următoarele competiţii.

AUREL-CONSTANTIN BÎRLIBA

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI