Activitate politică ioc, dar bătălii grele la TV

Vacanţa parlamentară a început de mult, odată cu a elevilor şi a studenţilor(!), aleşii zburând spre cele patru zări pentru odihnă şi confort. Linişte totală din partea lor. În schimb, la TV se transmit bătălii pe viaţă şi pe moarte pe subiecte cu „dacă“ şi „parcă“, bineînţeles, referitoare la alegerile prezidenţiale şi parlamentare: de 32 ani încoace contează pentru analiştii de la TV numai preşedintele, parlamentul şi, hăt departe, primarii, mai ales al Capitalei, fiindcă după Traian Băsescu s-a creat impresia că primarii generali ajung neapărat preşedinţi ai României, aşa că Gabriela Firea, mereu pe fază, arde mocnit frigându-l zilnic pe Nicuşor Dan.

Nu este singura ai cărei susţinători se împung cu neostoitul Mircea Geoană prin studiourile Antenelor, ai Realităţii şi ai României TV, Geoană – personaj greu, adjunctul şefului NATO, care este ce este, şi-şi sărbătoreşte prezenţa zilnic pe ecranele patriei, ca să fie sigur că peste mai bine de doi ani el va fi alesul. Mai sunt şi alte dueluri de la distanţă: Alexandru Rafila s-a cam opărit, rămânând fără obiectul muncii pandemice şi stă deoparte pe moment, iar de dincolo de gardul PSD pândeşte fostul voievod Liviu Dragnea, căruia, după o carantinare la Mititica, îi pute tot în statul român. Din întuneric amuşină scaunul prezidenţial însuşi Marcel Ciolacu, mereu proaspăt, fercheş şi cu zâmbetul afişat, că doar „întotdeauna are dreptate“, lucru destul de obişnuit şi plicticos pentru Domnia Sa. Şi să nu ziceţi că n-ar mai fi şi alţii amatori.

În această linişte de jarişte estivală, casele de sondare a opiniei publice, niciuna independentă, clocotesc de activitate şi scot pe piaţa media sondaje „prefabricate“ din care aflăm că partidele favorite şi oamenii lor urcă la cer, iar duşmanii, vai de mama lor! Toţi sunt „pe tobogan“, degeaba se mai zbat ca peştele pe uscat. Şi ţipă unii la alţii prin studiouri TV, ba se mai şi zborşesc, de zici că scot mintenaş săbiile din teacă.

De altfel, social-democraţii şi-au asigurat prezenţa zilnică în prim-planul mediatic prin super-activul Petre Daea, cel ce se agită ca musca-n ţilindru cu ioc rezultate, însă întotdeauna cu televiziunile după el, de zici că gata-gata răstoarnă munţii Agriculturii. Ba mai lipseşte ceva, clipa când va fi filmat ducându-se la budă. Grea misie, misia de activist, Bibicule! Nu le era de-ajuns Marius Budăi, cel ce măreşte pensiile de şapte ori pe săptămână?

Aşa că, neavând noi activitate politică propriu-zisă, televiziunile compensează speriind lumea cu anunţuri catastrofice precum: ne paşte o iarnă lungă şi grea, cu frig în case, cu gaze raţionalizate… Nu contează anunţul guvernului că depozitele vor fi pline, că exploatarea de pe platoul Mării Negre a început să livreze gaze, că legături cu conductele bulgaro-greceşti vor fi făcute. Că, faţă de statele vestice, România e totuşi avantajată: avem gazul nostru de peste 80% din necesar.

A doua temă este criza economică internă: scumpirea alimentelor, deşi când mergi la piaţă descoperi legume şi fructe de sezon tot mai ieftine, apoi seceta masivă care ne va lăsa cu ochii în soare în căutare de mâncare, chiar dacă magazinele sunt pline până la refuz; ba vin peste noi incendii şi cutremure, căldură insuportabilă, iar guvernului şi lui Iohannis nici că le pasă!

Jenantă, ca să nu zicem mai rău, este situaţia unor ştiriste, a unor jurnalişti, analişti… şi a unor site-uri pe Net care urmăresc cu deosebită satisfacţie ameninţările lui Putin cu bomba nucleară şi ne informează cu lux de amănunte cum a mai devenit încă o dată tată tov. Vladimir cel berbant, cum atacă armata roşie numai depozite de arme donate de NATO şi UE, cum cucereşte sat după sat ucrainean… Ca şi cum nici n-ar exista un război cu doi combatanţi, ci numai cu unul. Or în Ucraina sunt bombardate universităţile, şcolile, spitalele, sunt bombardate blocurile de locuinţe şi mor zilnic copii, mame, bătrâni, zeci de mii de oameni ca noi, paşnici… Nici hitleriştii nu ucideau cu atâta cruzime.

Fireşte că televiziunile, jurnalele trebuie să trăiască şi ele, dar nu înţeleg de ce trebuie să mintă. Nu din cauza minciunii au dispărut mai toate jurnalele centrale?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: