Populară

> L.D. CLEMENT

Dacă este să răspundem la o întrebare despre muzica populară de azi, ne pare relativ simplu. E muzica aceea interpretată – la nunţi, la alte petreceri private şi-apoi la destule petreceri publice gen ziua comunei ori oraşului – de solişti în straie de epocă (după mode româneşti dintre sec. XIX-XX, plus oarece actualizări după „tradiţie” ori curente contemporane), solişti adesea cu texte şi melodii înregistrate la ORDA şi OSIM, astfel încât legea să le apere drepturile de autor. De regulă plătesc să fie modern mediatizaţi, pentru ca astfel să fie (re)cunoscuţi şi cumpăraţi de popor…

 Dacă este să răspundem, pe cam acelaşi făgaş, la o întrebare despre literatura populară de azi, într-o primă clipă ajungem în impas. Apoi gândul poa’ să ne ducă la ce-am învăţat dacă am învăţat, la un ciobănaş doinaş năzuind a fi îngropat în cer, printre stele, ori la un constructor de nu ştim cine ispitit să se ia la întrecere cu Dumnezeu. Abia ulterior să ne dăm unii seama că, de fapt, nu-s în zilele astea atâţia ştiutori de carte, nici cititori sadea care să pătrundă luxurianta literatură românească postată pe net (inclusiv sau mai ales pe reţele de socializare), cât şi cea ieşită din puzderie de edituri, în tiraje de 100-200 buc., difuzată de autori cu nume şi prenume (inclusiv membri ai USR) mai cu seamă între prieteni. Şi nu-i limpede ce va rămâne mâine, ce se va reţine din ea. Astfel că, la o întrebare, mai degrabă te gândeşti la „Mioriţa”, „Manole” şi autorii lor anonimi decât la contemporanii cu drept de autor. Deşi câţiva dintre ei, realmente aflaţi în statornice topuri curente, au nişte reţete financiare de te mire, aşa cum se vor fi minunat în urmă cu secole consumatorii (oral şi scris) vieţilor sfinţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: