Dr. Alexandru Calancea, despre timpii de aşteptare în UPU:

Eu nu vreau rabat la calitatea actului medical

> Avem circa 300 de prezentări pe zi şi doar 10 medici urgentişti

 Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat la News Bucovina că situaţia din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) cu perioade în care timpii de aşteptare sunt mari, este generată de lipsa de medici urgentişti la celelalte spitale din judeţ şi de un număr mic de medici urgentişti în SJU Suceava.

Calancea a spus că locuitori din toate zonele judeţului se adresează spitalului sucevean unde s-au efectuat multe investiţii, dar, din păcate, se stă mult la urgenţe, se stă pe lista de aşteptare la toate specialităţile…

Managerul SJU a arătat că la Spitalul Municipal Vatra Dornei este un singur medic urgentist, iar următorul medic urgentist este la Gura Humorului. Tot un medic urgentist este şi la Fălticeni.

„Vorbim despre trei medici pe toată această zonă” a subliniat dr. Calancea.

El a menţionat că la Rădăuţi sunt doi medici urgentişti şi mai au un ajutor de la nişte medici de familie, care au competenţe limitate în urgenţe.

În SJU Suceava sunt zece medici urgentişti, fiind opt locuri libere care nu s-au ocupat.

„Le-am scos de 4-5 ori la concurs şi nu s-au ocupat” a precizat managerul.

El a arătat că este foarte dificil de soluţionat urgenţele într-un judeţ ca Suceava, întins, cu o populaţie numeroasă şi care are câte un singur medic urgentist, care face o singură tură de şapte ore, pe zona Vatra Dornei – Gura Humorului – Fălticeni.

„Vă daţi seama că fiecare din această zonă care are o urgenţă vine la Spitalul Judeţean Suceava. Ar trebui ca Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să gândească un alt sistem de răspândire a acestor medici urgentişti în teritoriu” a spus Calancea.

Managerul SJU a arătat că, în acelaşi timp, la Iaşi, într-o linie de gardă sunt 8-9 medici şi că altfel se reuşeşte rezolvarea problemelor.

„Noi am crescut în adresabilitate la UPU şi am ajuns la aproape 300 de prezentări pe zi, 250-280 în UPU. După-amiaza, în cazuri fericite, funcţionăm cu doi medici urgentişti. Dimineaţa sunt mai mulţi, după-amiaza sunt doi, iar noaptea sunt doi” a arătat dr. Calancea.

El a menţionat că le-a transmis medicilor urgentişti că nu vrea rabat de la calitatea actului medical.

„…Pentru că atunci când vezi foarte mulţi pacienţi, grăbeşti actul medical şi e riscul să scadă calitatea actului medical. Eu nu-mi doresc acest lucru. Când ai foarte mulţi pacienţi în UPU, ai două variante: sau îi vezi foarte repede şi superficial pe toţi, că asta e realitatea, că nu eşti robot, sau cresc timpii de aşteptare pentru a oferi o minimă calitate, de bun-simţ, actului medical” a arătat managerul SJU Suceava.

El a subliniat că a tot spus că trebuie regândit sistemul medical de la nivel guvernamental, de la nivel ministerial, aşa încât să fie trimişi medici urgentişti în teritoriu.

„Spitalul Judeţean Suceava oferă cazare, o unitate de primiri urgenţe care arată foarte bine, cu dotările necesare anului 2022. Întreba-rea e de ce nu vine un tânăr medic urgentist, rezident? Nu vine pentru că se munceşte foarte mult. De ce nu aş merge ca tânăr medic urgentist la spitalul X unde mai am un singur coleg sau niciunul, să-mi fac program de şapte ore şi la ora 15:00 plec acasă şi iau acelaşi salariu. În sistemul medical românesc, distribuţia medicilor rezidenţi trebuie gândită altfel. Nu să încurajăm şederea lor într-un centru universitar, unde e comod. Într-adevăr, e comod să ai în spate şapte-opt oameni şi e altceva să ai un coleg aici şi să vezi zeci de prezentări. E foarte greu, dar ai aceeaşi salarizare. De ce aş munci mai mult şi aş avea responsabilitate foarte mare? Aici suntem un judeţ cu cel mai mare număr de accidente. Vă daţi seama câte politraume vin, ai cazuri grave şi foarte grave. Te confrunţi cu tot felul de patologii” a explicat dr. Calancea.

Managerul SJU Suceava a arătat că în judeţ nu prea există un sistem medical coordonat.

Dr. Calancea a menţionat că de la spitalele din judeţ este informat că medicul de o anumită specialitate va fi plecat în concediu, iar cazurile vor fi direcţionate spre SJU Suceava, fără ca situaţia aceasta să fie coordonată…

„Fiecare plecare în concediu din teritoriu se răsfrânge asupra SJU. Suntem spitale de categorii diferite, tratăm patologii diferite. Lasă Spitalul Judeţean de Urgenţe Suceava să se ocupe de cele mai grave cazuri, de problemele cele mai grave, iar celelalte, care se pot rezolva la nivelul medicilor de familie, la nivelul centrelor de permanenţă care nu mai există – şi este o mare problemă în judeţul Suceava –, la nivelul spitalelor municipale, orăşeneşti rezolvă-le acolo. Noi nu gândim un sistem medical românesc integrat în care să fim coordonaţi foarte bine şi să lucrăm în echipă. De aceea se ajunge ca la UPU să fie timpi foarte mari de aşteptare” a concluzionat dr. Alexandru Calancea. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI